Slovenija
10 ogledov

Janković: Visoka kazen ostaja

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Za parkiranje na bankinah Ljubljančani po mnenju prometnega ministrstva plačujejo kar 160 evrov preveč kazni. Janković: Visoka kazen ostaja do preklica.

Kot so v obrazložitvi zapisali na prometnem ministrstvu, je bankina v zakonu o javnih cestah (ZJC) opredeljena kot sestavni del cestišča, ki je del javne ceste.

Bankina tako predstavlja prometno javno površino, ki ni namenjena prometu vozil. Za ustavitev in parkiranje na vseh prometnih in drugih javnih površinah je tako po zakonu zagrožena globa 40 evrov.

To pa je za kar 160 manj, kot določa osmi člen ljubljanskega občinskega odloka. Slednji namreč za takšen prekršek  predvideva 200 evrov kazni.

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob podpisu pogodbe za kulturni štirinajstdnevnik Pogledi dejal, da omenjeni odlok sicer velja do preklica in da bodo na občini in z ustrezni institucijami preverili definicijo bankine.

Sicer pa je namen visokih kazni po njegovem mnenju opozoriti ljudi, da ne bodo parkirali tam, kjer se ne sme. Visokih kazni pa naj bi bilo obračunano zelo malo, manj kot dva odstotka.

Celotno besedilo odločitve ministrstva za promet si preberite v naslednji povezavi.

Redarji s prevelikimi pooblastili
Ministrstvo Patricka Vlačiča hkrati tudi ugotavlja zakonsko neskladnost pri pooblastilih mestnih redarjev.

Mestni odlok namreč določa, da ti vršijo neposredni nadzor, kar je sicer z zakonom "dovoljeno" le policistom.

"Bistvena razlika med pristojnostjo policije in redarjev je po zdaj veljavnem zakonu ravno v neposrednem nadzoru, ki ga imajo po ZVCP-1 samo policisti, ne pa tudi redarji," so zapisali na prometnem ministrstvu.

Po mnenju Jankovića redarji v skladu z zakonodajo niso sporni, temveč mora Mesta občina Ljubljana le jasno definirati, kaj je njihova pristojnost.

30 dni časa za popravek
Mestna občina Ljubljana ima tako zdaj trideset dni časa, da uskladi besedilo občinskega odloka oziroma v določenem roku poda pisno obrazložitev svojih stališč do odprtih vprašanj.

Kot je zagotovil Janković bodo na pripombe odgovorili v dogovorjem roku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.