Slovenija
5 ogledov

Janković: Z Ikeo brez stikov devet mesecev

(Foto: arhiv) Žurnal24 main
Župan Janković pravi, da se s predstavniki Ikee glede primernih zemljišč za izgradnjo trgovine pohištvenega velikana ni pogovarjal že več kot devet mesecev.

Informacije, da je cena zemljišč v Ljubljani za Ikeo previsoka, kar je v intervjuju za Reuters dejal Dragan Skalušević, regionalni direktor Ikee za Slovenijo, Hrvaško in Srbijo, župan ne pozna.

Kot je dejal Janković, lahko MOL Ikei ponudi 60 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče na Rudniku, ki pa naj bi bilo zanje po nekaterih informacijah premajhno. Poleg tega pa ima MOL v solastništvu na Rudniku še 40 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče. MOL že nekaj časa neuspešno poskuša prodati omenjeni zemljišči prek javnih razpisov.

Ponudba za 550 evrov
Dragan Skalušević je v intervjuju pojasnil, da je glavna ovira za prihod Ikee v Slovenijo cena zemljišč. "Najnižja cena, ki nam je bila doslej ponujena, je od 500 do 550 evrov na kvadratni meter. To pa je za nas preveč," je dejal Skalušević.

Pohištveni velikan v Sloveniji išče zemljišče z ustrezno infrastrukturo, na odločitev vplivajo še soseščina, okoljski vidiki, obstoječa nakupovalna središča in razvojni načrti mesta. "Zanima nas zemljišče, veliko med 300 tisoč in 350 tisoč kvadratnih metrov," je pred časom pojasnil Skalušević.

Ikea sicer s slovenskimi podjetji izdatno posluje, saj slovenski proizvajalci verig, ki imajo 301 prodajalno v 37 državah sveta, prodajo za med 80 in 85 milijoni evrov blaga.

Hrvaška jo bo imela prva
Družba je napovedala, da bo z letom 2010 stopila na slovenska, srbska in hrvaška tla. Za zdaj ji gre po načrtih le na Hrvaškem, kjer že imajo zemljišče za trgovino, ki jo nameravajo odpreti spomladi 2011. Tako kot v Sloveniji pa imajo težave z lokacijo tudi v Srbiji, kjer posel dodatno otežujejo velike birokratske ovire.

Skalušević je ponovil, da je bil na trge nekdanje Jugoslavije del načrtov namenjen za 2010–2 020, zato v Sloveniji v nobenem primeru ne bi odprli trgovine pred letom 2010. V Sloveniji so Švedi nameravali trgovino odpreti leta 2011, a le pod pogojem, da bi do konca letošnjega ali na začetku prihodnjega že pridobili potrebna dovoljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.