Slovenija
34 ogledov

Janković: Za poplave odgovorna vlada

Črna vas, Barje, poplave Žurnal24 main
Voda na Ljubljanskem Barju odteka zelo počasi. Župan Zoran Janković: Odgovornost za to katastrofo nosi vlada.

Kot je namreč na tiskovni konferenci skupaj s strokovnjaki dejal Janković, je pred letom dni na sestanku pri ministru Karlu Erjavcu z županom Horjula in Polhovega Gradca dejal, da bo nekaj hudo narobe, če ne bodo naredili zadrževalnikov.

"Odgovorni so tisti, ki bi morali sprejeti državni prostorski načrt, in ki bi morali vzdrževati vodotoke, to je vlada,"
je dejal ljubljanski župan.

Slednji se je sicer zahvalil vsem gasilcem, ki so pomagali ujetim Ljubljančanom in prebivalce Ljubljane opozoril, da naj počakajo do četrtka, ko s svojim delom začne 50 ekip za popis škode.

Voda odteka počasi
Na MOL so za zurnal24.si povedali, da je voda na Ljubljanskem Barju v zadnjih 24 urah po podatkih dežurne službe Agencije za okolje RS upadla za 12 centimetrov.

Na posameznih področjih pa prihaja do zajezitev in na teh področjih voda zaradi pritiska podtalnice začasno naraste za kakšen centimeter. V naslednjih 24 urah pa je pričakovati, da bo voda upadala za en centimeter na uro. Razlog za tako počasno odtekanje vode gre iskati tudi v strukturi terena in izjemni količini padavin. 

Civilna zaščita MOL je v ponedeljek popisala 229 ljudi na območju Barja, gasilci pa so evakuirali 40 prebivalcev Ižanske ceste, od tega sta bila dva prepeljana v nastanitveni center v Logatcu.

Policija medtem izvaja poostren nadzor varovanja premoženja in objektov na omenjenem območju, v primeru življenjske ogroženosti pa lahko prebivalci pokličejo telefonsko številko 112.

Zaradi naraslih voda so še vedno zaprte nekatere ceste po državi. Preverite, ali je katera izmed njih tudi v vašem kraju.

Na območju JZ dela Ljubljane se življenje počasi vrača v stare tirnice. Prebivalci še naprej odstranjujejo posledice poplav, odvoz poplavnih kosovnih odpadkov na območju Viča pa se bo začel danes zjutraj.

Prebivalci lahko v poplavah uničeno stanovanjsko opremo odložijo na mesta za zbiranje kosovnih odpadkov.

Brez elektrike še 150 odjemalcev
Iz Elektra Ljubljana so sporočili, da je brez elektrike še okoli 150 odjemalcev. Delavci Elektra še vedno čakajo na upad vode na Barju, da bi lahko spet prižgali transformatorske postaje, ki so še vedno zalite z vodo.

Skupno je tako izklopljenih sedem transformatorskih postaj, od tega pet v Kočevju, ena na področju Žužemberka in ena na področju Vrhnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.