Slovenija
19 ogledov

Janković zanikal vse po vrsti

slovenija 10.12.13, Zoran Jankovic, zupan Ljubljane, redna novinarska seja, Mest Anže Petkovšek
Janković zanika, da bi vplival na odločanje Energetike Ljubljana za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice. Zanika tudi domnevne očitke o pranju denarja.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je podal kazensko ovadbo zoper šest fizičnih (med njimi naj bi bil tudi Zoran Janković) in štiri pravne osebe zaradi zlorabe položaja ter pranja denarja v zvezi s kupo-prodajno pogodbo in aneksom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku v Ljubljani.

Prepričan, da je vse zakonito

Janković kazenske ovadbe še ni dobil. Da mu očitajo vplivanje na odločanje Energetike Ljubljana in pranje denarja, pa sklepa iz izjav, ki jih je v javnosti dal direktor NPU Darko Majhenič.

Pri tem Janković zanika, da bi kakorkoli vplival na odločanje oziroma Energetiko Ljubljana napeljeval k odločitvi, naj od Grepa kupi prostore centralne hladilne strojnice v Centru Stožice. Te naj bi namreč po ugotovitvah NPU Energetika leta 2010 kupila, čeprav je bil sklenjen dogovor, da bo prostore od podjetja in občine prejela v brezplačno uporabo. "Energetika Ljubljana je samostojna pravna oseba. Trdno sem prepričan, da je bilo vse zakonito," trdi Janković.

Zavita pot nakazil

Zanika tudi domnevne očitke o pranju denarja s spornimi posojilnimi transakcijami med Grepom, Bazo Dante in podjetji Jankovićev. Grep naj bi namreč del kupnine (500.000 evrov), ki jo je dobil s prodajo omenjenih prostorov, avgusta 2011 po ugotovitvah NPU prenakazal na bančne račune dveh drugih gospodarskih družb iz Ljubljane z namenom, da se je na koncu približno 400.000 evrov tega denarja uporabilo pri gospodarski dejavnosti tretje gospodarske družbe iz Ljubljane, 100.000 evrov pa je prejel eden od osumljenih. Neuradno naj bi tako Baza Dante 400.000 evrov nakazala Electi, ki je v lasti Jankovićevih sinov, ta pa naprej podjetju KLM naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti Jankovića.

Janković je pojasnil, da je Grep Bazi Dante nakazal dve posojili po 500.000 evrov, prvo 15. aprila 2011, drugo 26. avgusta 2011, obe pa naj bi Baza Dante skupaj z obrestmi vrnila 24. januarja 2012. Pri tem je za NPU po besedah Jankovića sporno drugo posojilo. Hkrati drži, da je del denarja, ki ga je Grep posodil Bazi Dante, prišel do Jankovića, "vendar je treba pogledati posojilne in asignacijske pogodbe", ki so v ozadju. "Baza Dante je na podlagi fakture, ki jo je imela, plačala svoj dolg Electi, ta pa je po asignacijski pogodbi vrnila denar meni," je dejal. Dodal je, da sam tako nima nobene povezave z Bazo Dante.

Zgolj naključja?

Sicer pa župan opozarja na sovpadanje preiskav zoper njega na eni ter volitev in interpelacij na drugi strani. "Kadar se pojavi kakšna interpelacija zoper notranjega ministra, se pojavi kakšna kazenska ovadba ali pa dobim hišno preiskavo. V petek je ponovno interpelacija zoper notranjega ministra in mogoče bo ta teden še kakšna hišna preiskava," je dejal.

Glede notranjega ministra Gregorja Viranta in njegove afere z letalskimi vozovnicami pa je Janković ponovil, da ga ne moti, da si je Virant urejal poceni letalske vozovnice, ampak "da je notranji minister človek, ki laže". "Trdil je namreč, da s tem ni imel nič," je poudaril Janković.

Komentarjev 11
  • ac-dc 15:35 02.april 2014.

    Poišči si pasjo, pri moji ti ode glava.

  • jaki 08:12 01.april 2014.

    že od nekdaj pišem, da si čefur,pa lohk tapkaš kar hočeš...

  • vladek 07:31 01.april 2014.

    ti nisi dragec,ti si opankar dragutin