Slovenija
31652 ogledov

Janković zategnil pas. Praznična Ljubljana bo letos precej drugačna ...

Veseli december v Ljubljani
1/2
Profimedia
Praznično okrasitev bodo prilagodili tako, da bodo na izbranih lokacijah in kjer bo to mogoče, ugasnili lučke, so zapisali.

Mestna občina Ljubljana (Mol) načrtuje več ukrepov za zmanjšanje osvetljenost na javnih prometnih površinah in s tem zniževanje porabe električne energije. Z energijo bodo varčevali tudi tako, da bodo za del dneva in kjer bo to mogoče ugasnili novoletne lučke, ki jih bodo sicer prižgali ta petek.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci Mola, ukrep zmanjšanja ravni osvetljenosti že izvajajo na dveh parkiriščih, in sicer P+R Stanežiče in P+R Letališka. Ukrep je omejen na določen del nočnih ur, pomeni pa, da luči v tem času ne svetijo s polno močjo.

"Z zmanjšanjem osvetlitve na 30 odstotkov za sedem ur ponoči in delovanjem na 80 odstotkov osvetljenosti preostali del noči bomo dosegli do 27 odstotkov prihranka električne energije," so v Mol zapisali v sporočilu za javnost. V naslednjih mesecih bodo predvidoma zmanjšali osvetljenost tudi na parkiriščih P+R Dolgi most in Barje, ob čemer se nadejajo prihranka več kot 40 odstotkov električne energije.

1/12
Okrašena Ljubljana Anže Petkovšek

Lučke ne bodo gorele ves dan

Tudi novoletne lučke ne bodo gorele ves dan. Praznično okrasitev bodo prilagodili tako, da bodo na izbranih lokacijah in kjer bo to mogoče, ugasnili lučke, so zapisali.

Čez dan bodo izklopili praznično okrasitev na območjih Ciril-Metodovega trga, Stritarjeve ulice, na delih Petkovškovega nabrežja ter Trubarjeve, Miklošičeve, Čopove in Wolfove ulice.

"Ocenjujemo, da skupna dolžina luči na teh lokacijah znaša 15 kilometrov LED-svetilk, s čimer bomo prihranili okoli 40 odstotkov električne energije, saj bo osvetlitev delovala 10 in ne 24 ur na dan kot v preteklih letih," so zapisali.

Varčevanja se bodo lotili tudi tako, da bodo prepolovili število delujočih cestnih svetilk na delu Slovenske ceste in izklopili nekaj svetilk na ulicah Pod Trančo, Stritarjevi, Trubarjevi in Wolfovi ulici ter Miklošičevi cesti.

"Skupen prihranek moči zaradi delnega izklopa razsvetljave na navedenih ulicah znaša 4050 vatov, kar v celotni noči predstavlja prihranek okoli 58 kilovatnih ur, kar je ekvivalentno porabi petih povprečnih slovenskih gospodinjstev v enem dnevu," so zapisali.

Ob tem so glede na trenutno situacijo na področju dobave in cen energentov pripravili še dodatna priporočila za varčevanje, med katerimi navajajo izklop ali znižanje osvetlitve svetlobnih transparentov, osvetljevanja zgradb in drugih objektov, varčno uporabo razsvetljave v stavbah ter pravilno uporabo prezračevanja, pravilno nastanitev termostatskih glav in uporabo senčil v času ogrevalne sezone.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • dusan72 04:41 23.november 2022.

    Ne vem če bo šlo to skozi, ker ponavadi v "veselem decembru" ni ravno navada, da bi ljudje pred polnočjo odhajali domov. Naj vsaj pustijo do 1h ali do 2h. Čez dan pa resnično ni potrebe, ker ni pravega efekta. ...prikaži več Kot, da bi organiziral ognjemet sredi poletja ob 16h popoldan.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 19:03 22.november 2022.

    Nič ni treba lučk,a postavili so jih pa zastonj a ne.Kakšno varčevanje neki ,čist brez veze vse skup