Slovenija
327 ogledov

Janković že gradi sisteme P+R, za tri milijone bo prvi zrasel na Barju

P+R Barje
1/4
Saša Despot
Za dobre tri milijone evrov, nekaj manj kot polovico bo primaknil Bruselj, bo do konca leta na Barjanski cesti na obrobju Ljubljane zraslo novo, že peto središče P+R v prestolnici.

"V prvi fazi bo na Barju urejenih 340 parkirnih mest in končno postajališče mestnega avtobusa," pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana (Mol) in dodajajo, da se v sklopu investicije načrtuje tudi prenova komunalne, prometne in energetske infrastrukture ter postavitev polnilnih mest za vozila na električni pogon, postavitev sanitarij in kolesarnice. 

"Na platoju za parkiranje koles je predvidena postavitev stojal za parkiranje 164 zasebnih koles ter stojal za parkiranje 13 koles v mreži Bicikelj," so nam še sporočili z Mola. 

V drugi fazi izvedbe projekta načrtujejo parkirišče razširiti še za 456 mest. Odločitev o gradnji druge faze pa bodo sprejeli, ko bodo znani podatki o zasedenosti trenutnih kapacitet. 

Uporabniki potrebujejo veliko časa, da spremenijo navade

"Izkušnje kažejo, da uporabniki potrebujejo kar nekaj časa, da spremenijo svoje navade in pričnejo uporabljati novo parkirišče. Tudi parkirišče na Dolgem mostu je dolgo samevalo, zdaj pa je polno zasedeno, povpraševanje je tolikšno, da je bila potrebna celo širitev," ugotavljajo na magistratu. 

Na Dolgem mostu, kjer središče P+R deluje že več kot desetletje, ravno v tem trenutku poteka širitev. "Potrebno je temeljite prenove. Za optimalno izkoriščenost prostora s parkirnimi površinami je potrebno spremeniti parkirni režim obstoječega parkirišča. Kapaciteta obstoječega parkirišča je 217 parkirnih mest, kapaciteta povečanega in preurejenega parkirišča pa bo obsegala 363 parkirnih mest, od tega 11 parkirnih mest za turistične avtobuse in 10 za avtodome," pravijo na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet Mol. 

Stožice praktično samevajo 

V Ljubljani sicer poleg tistega na Dolgem mostu delujejo še tri središča P+R. Parkirna hiša v Stožicah je polno zasedena ob športnih ali drugih prireditvah, čez dan večinoma sameva, čeprav je opazen trend rasti avtomobilov, ki tam parkirajo.  

ljubljana 11.10.10, parkirisce, parkirisce stozice, sportni park, P+R, park and  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Verjamemo, da bo parkirna hiša polno zasedena, ko bo urejen tudi trgovski del v športnem parku Stožice. Takrat predvidevamo, da se bo tudi več ljudi odločilo svoje vozilo pustiti v parkirni hiši in pot do delovnega mesta ali po opravkih nadaljevati z uporabo javnega prevoza, ob prihodu nazaj pa bodo v trgovskem centru opravili potrebne nakupe in si ogledali ostalo ponudbo," so prepričani v Mol.  

Gotovo bo k večji zasedenosti središč P+R pripomogla tudi ponedeljkova odločitev ljubljanskih mestnih svetnikov, ki so potrdili predlog magistrata, da se plačljiva cona 3 za parkiranje v Ljubljani razširi po vsem območju prestolnice do obvoznice.

parking | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Parkirišči Studenec in Ježica še relativno novi  

Tudi na parkirišču P+R Studenec ki je v Mostah v garažni hiši pod trgovskim centrom odprto že dve leti in pol, namreč ljudje malo parkirajo, prav tako na Ježici, na severu Ljubljane.  

"P+R Studenec in Ježica sta razmeroma novi, a pričakujemo, da se bosta kmalu bolj zapolnili – kakor nakazuje tudi statistični trend," so optimistični na magistratu. 

V naslednjih petih letih namerava ljubljanski župan na območju Mol zgraditi še sedem središč P+R, v sosednjih občinah pa naj bi jih zgradili še 15. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

*že zgrajen

 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • allstarr111 13:44 10.julij 2015.

    On bi samo rad in to mo dobro uspeva, zagotovil prilive na svoje račune, v naslednjih desetletjih, ker vsi ti P+R ne bodo dobičkonosni, in bodo za nek drobiž sprivatizirani, in takrat dalje bodo začeli biti dobićkonosni, lastnik bo pa ...prikaži več seveda neka slamnata firma ane.Tako se to dela, ko se obešajo vsi na javna sredstva, ampak ko bo pa konec bo pa resnično, in takrat bo šlo vse v maloro, cela JU in to 1000% niti ni več daleč dan ko se bo to zgodilo.

  • zdrej 14:19 09.julij 2015.

    Ker je tiste denarce že porabil, sedaj pa rabi nov dohodek :-).

  • dragec 20:03 08.julij 2015.

    naj s seboj odpelje JJ