Slovenija
38 ogledov

Jankovića bo odstranil iz politike

Kazenska ovadba Lekarne Ljubljana ne pije vode, pravi Miha Jazbinšek. (Foto: Boš Žurnal24 main
Miha Jazbinšek. Trdi, da MOL gradbenega dovoljenja za gradnjo garaže pod tržnico nikoli ne bo dobila.

Dejali ste, da boste dokončali projekte nekdanjega župana Zorana Jankovića, ki jih ta sploh ni začel. Katere?

Potniški center Ljubljana (PCL), prenovo Plečnikovega stadiona, center za ravnanje z odpadki, akademije na Roški cesti, študentske domove ob Vojkovi cesti, kulturni kare na Metelkovi, obnovo Roga in oživitev bregov Save. Spremenil bi investicijske programe in prostorske rešitve teh projektov, ker se je izkazalo, da Janković zahtevnih projektov ne zna niti začeti. Za garažo pod tržnico niti gradbenega dovoljenja ne more dobiti. In ga tudi nikoli ne bo, to si 
zapomnite.

Bi prometne težave v Ljubljani rešili z uvedbo rumenih pasov za javni promet, s takso za vstop v mesto, s spremembo linij mestnega potniškega prometa?

Uvesti bi morali pasove za skupinski promet, ker je problem v tem, da je 75 odstotkov voznikov samih v avtu ob prometnih konicah. Vozilo, v katerem bi bila vsaj dva, bi lahko vozilo po rumenem pasu, ki bi imel tudi zeleni val. S tem bi zmanjšali izpuhe, prašne delce in energetsko porabo, pa tudi gneče ne bi bilo več. Če bi se kdo želel v konici v središču mesta voziti sam, pa bi plačal takso na gnečo.

Lahko župan oziroma Mestna občina Ljubljana (MOL) pripomore k znižanju cen stanovanj v glavnem mestu? Če da, kako?

Ta župan ne. Treba je obnoviti neprofitni sektor, ki bi gradil neprofitna najemna stanovanja ali dajal ugodne kredite zanje. Težava je, ker so na trgu iniciativo prevzela velika podjetja, ki niso gradila niti za tržni najem, gradila so le za prodajo, prodati pa jih ne morejo. Zakaj? Ker ni ljudi. Ljubljana bo imela tudi v bodoče le 270 tisoč prebivalcev in toliko zgrajenih stanovanj, da če bi imeli vsi denar, jih nimamo za kaj pokupiti. Zakaj bi jaz kupil stanovanje, če imam trisobno?

Če boste župan, ali boste nadaljevali Jankovićevo prakso javno-zasebnih partnerstev?

Ni govora. Ne moreš v javnem interesu zagovarjati, da bi dal Mahrovo hišo hotelirju, zato da bo zgradil garažo, ki jo potrebuje za hotel. Tudi Ilirijo bi nekdo gradil zato, da bi dobil zemljišče za garažo. Smisel javno-zasebnih partnerstev v Ljubljani je le v tem, da se zgradijo garaže, ki edine nosijo denar, drugo lahko tudi propade. Zato ima pri teh projektih Janković vedno zraven Anderliča (Jožeta, lastnika Kranjske investicijske družbe; op. a.).

Kako boste premagali Jankovića?

Glede Jankovića imam dolgoročne načrte. On predstavlja uničevanje vsega, kar je normalno v politiki in mestu. Za vsakim projektom, ki pride na mestni svet, je neki sporni dogovor. Leta 2008 bi prostorski načrt lahko končali, a je šele takrat prišlo do poslov z zemljišči. V začetku leta 2010 so načrt drugič razgrnili, da so tisti, s katerimi je bilo dogovorjeno, sočasno kupovali zemljišča, na primer Pešut, Karner, Slivnik ... Ker so bila dobra zemljišča v lasti drugih, so odkrivali nova na poplavnih, senčnih in kmetijskih območjih. Jankovićeva sinova imata na zemljiščih na Barju 24 milijonov evrov hipoteke. Kako to vrneš, če na poplavnem območju ne moreš graditi? Tako, da bomo na mestni svet dobili podrobni prostorski načrt, župan pa bo zagotovil prehitevanje poplavnih ukrepov, ali kaj? Kako vrneš 55 milijonov evrov družinskih dolgov, kot poročajo mediji, oziroma 200 tisoč evrov na mesec? Ali imamo zato na mestnem svetu le projekte, za katere se precej gotovo ve, da so za njimi njegovi 
dogovori?

Rekli ste, da imate za Jankovića dolgoročne načrte. Kakšne?

Iz politike ga je treba odstraniti.

Komentarjev 9
  • VSK 21:48 22.marec 2012.

    hahah :D marsikater "južni" bi tole z boljšo slovenščino napisu... :D

  • dd 13:43 22.marec 2012.

    Pred 20 leti smo se rešili južnih, sedaj pa puščamo, da nam spet skakajo po glavi.

  • Trsten 13:18 22.marec 2012.

    Ne, da ga je potrebno odstraniti. Odgovarja naj za vse udbomafijske balkanske posle. Zapret bi ga bilo potrebno za 267 let.