Slovenija
20094 ogledov

Jankovića je to presenetilo

Zoran Janković
1/2
V. L.
Zoran Janković Janković pričakuje zmago in večino v mestnem svetu

Pri Zoranu Jankoviću je vzdušje precej sproščeno. Kako tudi ne, 69-letnemu aktualnemu županu Ljubljane se obeta, da bo že šestič na prestolu in to kar v prvem krogu. Sicer Janković pred tekmeci v javnomnenjskih anketah še nikoli ni vodil s tolikšno prednostjo. Na stojnicah so pripravili pogostitev - čevapčiče, klobasice in kuhano vino, na ulicah pa odmeva glasba, ki opeva Ljubljano. 

Pred nekaj trenutki je v volilni štab prišel Zoran Janković. "Čakam rezultate, preseneča me nizka udeležba. Ljudje so si vzeli prosti dan, saj je že bilo znano, da bo razlika velika," je ob prihodu v spremstvu žene Mije dejal Janković. Sicer je bila po njegovem tudi po drugih krajih udeležba nizka. Razlog za to vidi tudi v tem, da je bilo treba v zadnjih tednih kar nekajkrat na volišča.

"Hvala tistim, ki so prišli na volitve," je dejal Janković. "Pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića. Ne glede na rezultat v mestnem svetu bomo delali sporazum tako z Gibanjem Svoboda kot s Socialnimi demokrati."

Nizka udeležba ga ne skrbi, saj "smo naredili vse tisto, kar je bilo treba, bolje ne znamo".

"Ljubljančani bodo odločili, kar bodo odločili, bom sprejel. Odločajo tako tisti, ki pridejo na volitve kot tisti, ki ne pridejo." 

Damjan Jankovič je za medije dejal, da je očeta podprlo toliko ljudi zaradi uspešnega 16-letnega dela in da so ga volili tudi tisti, ki sicer niso njegovi podporniki. 

Pred štabom je veliko Jankovićevih podpornikov, mestnih svetnikov. "Vem, kakšna je bila Ljubljana prej in kakšna je zdaj in za to je v največji meri zaslužen on. Zelo ga podpiram in sem zelo zadovoljen, da je pripravljen še enkrat na to službo, da se ni naveličal in da še ima iskrico v očeh. Ko se nehajo graditi bloki in ceste, je čas za neko vsebino. Upam, da se bo na tej točki oglasil kaj pri meni," je na vprašanje, kaj od Jankovića pričakuje v novem mandatu odgovoril Magnifico, ki je tako kot prejšnja leta na županovi listi. Vendar bolj proti koncu, kot je dejal zato, ker je s tem manj verjetnosti, da bosta na primer on ali Jure Zdovc izvoljena. "Mi smo bolj podporniki," je dodal glasbenik.

Upa na večino, ampak ...

Nekoliko več negotovosti je, kot rečeno, glede sestave mestnega sveta. Čeprav Janković znova upa na večino, bi mu lahko veliko število sedežev odvzela stranka Gibanje Svoboda. Aktualni župan je sicer poudarjal, da sestavljanje koalicije zanj ni težava. Sam se je s predsednikom Gibanja Svoboda in predsednikom vlade Robertom Golobom že dogovarjal, kakšno naj bi bilo to sodelovanje. 

Izzivalcev aktualnega župana Zoranu Jankoviću - ti so mu v predvolilnih soočenjih očitali predvsem samovoljo ter neupoštevanje občanov - je letos devet in v glavnem so ženske tiste, ki ga želijo spodnesti s prestola. Na drugem mestu bi po anketah s 50 odstotnih toč razlike pristala poslanka in županska kandidatka Levice Nataša Sukič. 

Poleg aktualnega župana, ki ga je predlagal Jože Mermal s podporniki, in Nataše Sukič ( Levica) so bili kandidati za župana še Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Tina Bregant (SLS in Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka), Mojca Sojar (NSi), Igor Horvat (SDS) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno).

Komentarjev 3
  • Fredi34 07:57 21.november 2022.

    Tega sicer nikakor ne morem dojet. Človek je eden največjih kriminalcev v Ljubljani, folk ga pa še vedno voli. Obstajata dve razlagi za to. Ali smo slovenci res neumen narod, ali pa smo vsi preprosto sami na drugi strani zakona ...prikaži več (da ne ponovim besede kriminalec že 2x), da tole podpiramo.

  • popokatopetl 22:39 20.november 2022.

    No tud zanjga nemreš rečt da bi mlade farmacevtke ravno padale na njegovo lepoto :)

  • Soljatar 22:09 20.november 2022.

    ampak od Jankovica žena pa zgleda stara ene 100 let...