Slovenija
23 ogledov

"Jankoviće hoteli aretirati dan pred odprtjem Stožic"

Današnje sojenje je bilo preloženo. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Na sojenju v zadevi Čista lopata tudi o domnevni načrtovani aretaciji Jankovića.

Priča poslana drugam

Sodnica, ki sodi nekdanjim šefom vodilnih gradbenih podjetij Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju, je ponovno zaslišala Antona Urbasa, ki naj bi ga kriminalist Robert Slodej poslal k nemškim kolegom z domnevno prijavo Zidarjevih nezakonitih poslov. "Ko ste me zadnjič poklicali na sodišče januarja, so me pripeljali pazniki iz koprskih zaporov, kjer sem bil zaprt. Čakal sem zaslišanje, ko sem na hodniku srečal Slodeja z neko kolegico. Ta je takoj tekla nekam stran in se vrnila z vratarjem, ki me je poslal v drugo dvorano, češ da je to sojenje nadstropje višje. Nihče od paznikov mi ni verjel, da smo v napačni dvorani. Prepričan sem, da je to spet en manever policije. Zdaj so me iz zapora spustili, ker so smatrali, da bom pobegnil v Nemčijo in da se bodo rešili tega procesa," je sodnici razlagal Urbas.

Pomagal do Jankovića

Urbas je sicer nekaj ur opisoval svoja srečanje s Slodejem, ki naj bi zakrivil tudi njegovo bivanje v zaporu. "Ker je izginilo devet traktorjev pred leti in sem policiji pomagal pri odkrivanju tatov, so potem mene obtožili prikrivanja. Zato sem za 27 kaznivih dejanj dobil 86 mesecev zaporne kazni. Ves čas so mi grozili s priporom. Tisti dan, ko je Slodej izvedel, da sem razkril, kako me je pošiljal v Nemčijo, so se grožnje začele uresničevati.

Dan zatem bi jaz sicer moral v Nemčijo po neke informacije o Jankoviću in sinovih. Še pred odprtjem stadiona v Stožicah so namreč policisti želeli izvesti spektakularno aretacijo Jankovićevih. Visoki nemški kriminalist naj bi slovenski policiji poslal podatke o poslih Jankovićev, a jim ni uspelo odkriti enega njihovega bančnega računa," pravi Urbas.


Urbasa je Zlodej poklical dan pred tem, ko bi moral iti do nemškega kriminalista Schafferja s koristnimi informacijami o sumljivih transakcijah med avstrijskimi bankami in slamnatimi podjetji na Cipru. "Visok avstrijski uslužbenec naj bi nato te podatke javil slovenski policiji," pravi Urbas. Pot podatkov o sumljivih poslov Jankovića naj bi bila tako enaka, kot je bila pot informacij o Zidrajevih poslih.

Ve vse

Urbas trdi tudi, da naj bi policiji pomagal pri odkrivanju morilca 45-letnega Tineta Resnika v Tepah pri Litiji. Informacije o domnevnem morilcu Igorju Bavdku naj bi policiji posredoval že prej, tudi tokrat naj bi pomagal policiji. Trdi še, da ni možno, da bi Bavdku za umor ponujali 20 tisoč evrov.

Komentarjev 5
  • privat 08:01 18.december 2011.

    kako sodstvo...štala!! krave mukajo ,biki stokajo...(vse isto kot v štali,samo te krave ne dajejo mleka)mi pa to vse vzdržujemo..zakaj?? Da nekdo misli da sodstvo deluje?? da živimo v državi čega??gnoja?=?naše plače pa so tako majhne da ne vidimo dva dni ...prikaži več vnaprej..preprečujejo delo na črno,kdo pa bo s takimi plačami vzdrževal tak pravni sistem države??Zdaj pa vprašanje...kaj sploh mislijo ti ljudje ,ki nam nastavljajo lutke da vladajo,če vidijo da nimajo blage veze o pošteni vladavini??

  • PIKO5 22:01 17.december 2011.

    Te volitve za Slovenijo vračanje za 65 let nazaj v MRAČNJAŠTVO.Sramota brez primere .........

  • opaz 14:55 16.december 2011.

    Malo bom ciničen. Naj se Janković in Janša dobita na sestanku v kakšni Munchenski kavarni, pa da vidimo kaj se bo zgodilo. ;)