Slovenija
18 ogledov

Jankovićeva dvojna merila

Borut Ambrožič Anže Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča kljub plagiatorstvu ves čas podpira, medtem ko poslanec njegove stranke Borut Ambrožič nima brezpogojne podpore. Janković je že v prvem odzivu na afero dejal, da je zaradi poslančevega dejanja "izredno zaskrbljen".

Ko je senat ekonomske fakultete v Ljubljani konec lanskega leta zaradi plagiatorstva odvzel magisterij Marku Jakliču, direktorju javnega zavoda Lekarna Ljubljana, je Janković izjavil, da ima Jaklič vso njegovo podporo in da lahko na sodišču dokaže, da ni plagiator. Dodal je, da je "izjemno dober direktor" in da je afera z magisterijem še iz časov, ko še ni postal direktor Lekarne Ljubljana.

Tudi Borut Ambrožič je magistriral, preden je postal poslanec Pozitivne Slovenije (PS), vendar Janković tega v svojih izjavah ni izpostavil. Sicer je dejal, da ga podpira, a mu je dal na izbiro dve možnosti: ali sam odstopi s funkcije (v tem primeru bi ga zaposlili kot strokovnega sodelavca v stranki) ali bo o izključitvi iz stranke odločal svet PS. Poleg tega je izjavil, da bi lahko Ambrožič s svojim odstopom postavil visoke moralne standarde, česar od Jakliča ni zahteval ali pričakoval.

Ob tem spomnimo, da sta v tujini zaradi enakih očitkov odstopila madžarski predsednik Pal Schmitt in nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg, ki sta prepisovala pri doktoratu, v slovenskem parlamentu pa še vedno sedita Ivan Simčič, nekdanji član Desusa, zdaj samostojni poslanec, ki naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo, in Branko Marinič iz SDS, ki mu je sodišče izreklo pet mesecev pogojne kazni zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin pri izpitu iz nemščine.

Usoda Ambrožiča, ki naj bi v svojem magisteriju na pravni fakulteti v Mariboru prepisoval iz diplome Klementine Jezeršek, bo znana po 16. uri, ko se začne seja sveta PS. Na tej Jankovića ne bo, ker je na dopustu. Kot kaže, bodo o tem člani sveta stranke le morali glasovati, saj poslanec ne namerava odstopiti. Upa, da ga bo stranka podprla, potem ko bo na zagovoru pojasnil, da je prišlo pri analizi računalniškega programa za iskanje plagiatov do "neljubih napak".

Komentarjev 2
  • gunfight 17:05 31.julij 2012.

    Zoran Janković nima samo dvojnim, on ima trojna merila. Če vzamemo v obzir še nadebudnega maturanta Jurčka.

  • Lavdan 16:44 31.julij 2012.

    Janković ima raje manj izobražene okoli sebe in mu je všeč, če jim poberejo magisterije in doktorate.