Slovenija
36 ogledov

Jankovićeva obljuba zamuja vsaj leto dni

Takšna naj bi zgledala Špica leta 2012. Žurnal24 main
Obljuba ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bo leta 2012 Ljubljanica primerna za varno kopanje, bo uresničena vsaj z enoletno zamudo.

"Z ureditvijo nabrežij in novimi brvmi ter z ekološkimi in energetskimi rešitvami bomo oživili Ljubljanico, da se bodo prvi kopalci na Špici lahko kopali leta 2012," predvolilni program Zorana Jankovića Za Ljubljano z nasmehom iz leta 2006 navaja Delo.

Ljubljanica občasno primerna za kopanje

"Kopanje v Ljubljanici in Savi bo možno, ko bosta reki uvrščeni na seznam kopalnih voda. Seznam pripravi ministrstvo za kmetijstvo in okolje, vendar predvidevamo, da kopanje letos še ne bo mogoče," pravijo v županovem kabinetu. Mestna občina Ljubljana (MOL) je letos na kmetijsko in okoljsko ministrstvo vložila pobudo za preverbo možnosti uvrstitve reke Ljubljanice na območju Špice in reke Save pod Črnuškim mostom na seznam kopalnih voda. Za spremljanje kakovosti kopalnih voda, ki so uvrščene na ta seznam, pa je pristojna agencija za okolje pri kmetijskem in okoljskem ministrstvu.

Poleg okoljskega ministrstva kakovost vode v mestni reki spremlja tudi MOL. Enkrat na leto mestni merilniki merijo vsebnost amonija, nitratov, ortofosfatov, fosforja, dušika, celokupnega ogljika, težkih kovin, fenola, mineralnih olj in detergentov. Med kopalno sezono vsak mesec spremljajo tudi mikrobiološke parametre. Zadnje meritve so opravili avgusta lani in nekateri vzorci so kazali, da bi voda občasno lahko bila primerna za kopanje.

Krivi neurejeni izpusti iz Rakove Jelše in posameznih kmetij

"Ljubljanica bi lahko bila zelo čista reka, ampak zaradi neurejenih izpustov iz Rakove Jelše in posamičnih kanalov s kmetij na Barju še ni primerna za kopanje. Znano je, da je mesto veliko truda in sredstev že vložilo v ureditev kanalizacije, vendar sam svojega imunskega sistema po nepotrebnem ne bi izpostavljal tveganju," je povedal mikrobiolog Gorazd Pretnar. S fekalijami onesnažena voda po njegovem mnenju zdravemu človeku ne bi smela povzročiti večjih zdravstvenih težav, razen prebavnih težav in vnetja ušes.

Bregovi Ljubljanice za 70 milijonov

V Jankovićevem kabinetu obljubljajo, da bodo letos in prihodnje leto celotno Rakovo Jelšo, kjer so nekoč prevladovale črne gradnje, uredili tako, da bo vsaka hiša priklopljena na kanalizacijo, zato računajo, da v letu 2013 ne bo prostih izlivov fekalij v Ljubljanico.

Skupna vrednost več kot 25 projektov, gradnje mostov, brvi, ureditve nabrežij, kanalizacij in čistilne naprave od leta 2007 do danes je 69,8 milijona evrov, od tega je bila za ureditev kanalizacije v Rakovi Jelši namenjena slaba polovica zneska.

Komentarjev 3
  • Ferluci 08:39 28.september 2012.

    Kopanje bo možno, ko mestna občina na predlog župana sprejme odlok, da je Ljublanica čista.. in Ljublankovići mu bodo verjeli in se veselo namakali v pitni vodi..

  • bojovi 13:07 04.julij 2012.

    Jah pač bo z zamudo, ampak bo. Če pa JJ kaj reče, pa iz tega nikoli nič ne bo.

  • nostradamus 12:38 04.julij 2012.

    pri g.jankovicu vse zamuja se posebej placilo davcnih obveznosti do DURS-a navadnim smrtnikom DURS blokira TR pa gre za mizerne zneske mimogrede pa prelivajo milijone prek KLM nalozb kar se tice - V Ljubljanici je kopanje prepovedano že od leta ...prikaži več 1965. pa se kot otrok spomnim da je bilo kopalisce na spici aktualno se leta 1971