Slovenija
24 ogledov

Jankovićeva Pozitivna Slovenija zmagovalec volitev 2011

Sestava parlamenta DVK
Zmagovalec volitev 2011 je Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Preštetih je že 99,9 odstotka glasovnic. Glasovi iz tujine ne morejo povzročiti bistvenih sprememb. Na vrsti sestavljanje koalicije.

Zoran Janković na vprašanje, s kom bo sklepal koalicijo, na kratko odgovarja: "Počakajmo." Že večkrat pa je poudaril, da v koalicijo ne bo povabil Janeza Janše in njegove SDS.

Tudi danes je izjavil: "Lahko sodelujem z vsemi razen z Janezom Janšo." Glede bodoče koalicije pa je nato vendarle namignil: "Mislim, da lahko nastane ena leva sredina." Dosedanji premier Borut Pahor danes ni izključil možnosti sodelovanja v novi vladi, kot pravi, pa je to najbolj odvisno od Jankovića. Ko mu je čestital, pa je Jankoviću dejal: "Ne bo ti lahko, vendar ti bomo pomagali."

Neuradni rezultati državne volilne komisije (DVK) so sicer sledeči: Janković 28,53 %, Janša 26,26 %, Pahorjevi SD 10,48 %, Virantova lista 8,42 %, DeSUS Erjavca 6,97 %, SLS Žerjava 6,90 % in NSi 4,80 %. To pomeni naslednji sedežni red v parlamentu: Pozitivna Slovenija 28 sedežev, SDS 26, SD 10, Lista Gregorja Viranta 8, DeSUS 6, SLS 6, NSi 4 in dva sedeža poslancema narodnih skupnosti.

Do zdaj je preštetih 99,94 odstotka glasovnic. Uradni rezultati pa bodo znani 16. decembra, ko bo DVK preštela še glasovnice, ki bodo prišle iz tujine, a te ne morejo bistveno vplivati na rezultat.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 64,65-odstotna, kar je več kot na zadnjih in predzadnjih parlamentarnih volitvah.

Komentarjev 58
  • Žurnalček 00:33 06.december 2011.

    Vladek pa ti i nisi Slovenec. Bom pisal po tvoje da boš razumel. Pa ti si meni Dudek , Hrvat iz Zagorja. Nobenemu do sedaj še nisem gledal in zameril slovnico, vendar si ti naredil v enem zloženem stavku narobe ...prikaži več vse kar se narobe narediti da. Pomešal z in s in usekal dvojino kjer ne sodi , kakor tudi kiksnil samo besedo, ki bi morala biti množinska. Ustašu moj Hrvatski , znamo da mrzite Srbe al Slovenci jih vole kao i Ruse. Marš ustašu ustaški nacionalizam ganjat u ZG ako ti budu dozvoliti. I tamo su se vrijemena u isti dan kao kod nas promjenila.

  • Žurnalček 00:23 06.december 2011.

    Zato jim pa na JUGU gre tako dobro !Bedak.

  • Žurnalček 00:18 06.december 2011.

    Za gen Maistr asi upam da že slišal. No njegovo delo bi bilo zastonj, če bi SRBSKI KRALJ ALEKSANDER rekel na konferenci MB nočem. SRB je rešil MB vi pa tkole vračate. Ušivci !