Slovenija
208 ogledov

Jankovićeva samovolja

Če bo Silva Bitenc Rošer izgubila koncesijo zaradi samovolje mestne občine, bost Žurnal24 main
Odvzem koncesije. Mestna občina skriva razlog za odvzem koncesije Lekarni Bitenc.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je Silvi Bitenc Rošer najprej prekinila pogodbo o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti, nato pa ji z odločbo odvzela koncesijo. Odločba še ni dokončna, saj so se Bitenčevi nanjo pritožili. “Pogodbo so prekinili brez razloga, odpovedali so jo enostransko. Dejali so nam, da lahko to storijo kadarkoli,” je ogorčen sin Bitenčeve Bor Bitenc, ki skupaj z mamo vodi Lekarno Bitenc v Mercatorjevem nakupovalnem središču v Šiški.

Težave so se začele, ko je občina Bitenčevim poslala aneks k pogodbi o koncesiji, v kateri bi ob navedbi območja lekarne, kot predvideva zakon, navedli še naslov, česar v zakonu ni predvideno. Bitenčevi so MOL opozorili, da je naslov poslovalnice napačen, saj so se preselili v nakupovalno središče. Po besedah Bitenca je prav to privedlo do odpovedi pogodbe.

Pogoj za poslovalnico koncesija

Mercatorjevo nakupovalno središče. Bitenčevi so lekarno v centru najeli od Kemofarmacije. V Mercatorju so povedali, da je bil pogoj ob oddaji prostora, da v njem deluje lekarna s koncesijo za izdajo zdravil na recept. Brez koncesije lekarniške dejavnosti Lekarna Bitenc ne bi mogla več opravljati. V tem primeru bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prekinil pogodbo, na podlagi katere plačuje zdravila na recept.

Brez konkretnega razloga
Na vprašanje, kaj je bil konkreten razlog za izdajo odločbe o odvzemu koncesije, je Tilka Klančar, načelnica mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo, odgovorila, da nesklenjena koncesijska pogodba. Odpovedali so jo na občini aprila letos, in sicer s šestmesečnim odpovednim rokom. “V času odpovednega roka pogodbeni stranki nista sklenili nove pogodbe, zato je ta 12. oktobra prenehala,” pravi Klačarjeva. Tudi po dodatni prošnji, naj navede razloge za odpoved pogodbe, tega ni storila. Dodala je le, da koncesionarka med odpovednim rokom ni pokazala zanimanja za ureditev razmerja.

Odvetnik Bitenčevih Anton Pregelj je na okrožno sodišče že vložil tožbeni zahtevek z ugotavljanjem nezakonitosti odpovedi pogodbe. Če bodo pritožbo na MOL zavrnili, napoveduje še postopek na upravnem sodišču. “V zakonu so eksplicitno navedeni možni razlogi za odpoved koncesije in tega, ki so ga uporabili oni, med njimi ni,” pravi. Tudi na ministrstvu za zdravje so navedli, da lahko občina odvzame koncesijo le na podlagi veljavne zakonodaje. V njej odpoved pogodbe kot razlog za odvzem ni navedena.

Obetavna lokacija
Pregelj in Bitenc menita, da jim želi MOL odvzeti koncesijo, da bi lahko v nakupovalnem središču lekarno odprl mestni javni zavod Lekarna Ljubljana. “Lekarna Bitenc je najbolj donosna zasebna lekarna v Ljubljani,” pravi Pregelj. V MOL je 15 zasebnih lekarn s koncesijo in dve bolnišnični. Lekarna Ljubljana ima 17 poslovalnic, eno še odpira. Dve od teh že imajo v večjih nakupovalnih središčih. Na MOL pravijo, da pred dokončnostjo odvzema koncesije ne morejo govoriti o tem, da bi se Lekarna Ljubljana potegovala za poslovalnico v centru, vendar se jim zdi sicer lokacija primerna. Tudi v Lekarni Ljubljana so dejali, da bodo lekarne odpirali le, če se bo za to izkazala potreba.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.