Slovenija
51 ogledov

Jankovićeve sodba čisto presenetila

slovenija 10.12.13, Zoran Jankovic, zupan Ljubljane, redna novinarska seja, Mest Anže Petkovšek
Mestna občina Ljubljana je izgubila že drugo tožbo zaradi sporne prodaje zemlišča ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis.

Mestna občina Ljubljana (MOL) leta 2009 ne bi smela prodati okoli 1.600 kvadratnih metrov velikega zemljišča ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis svetovanje, je odločilo višje sodišče. Ugodilo je namreč pritožbi podjetja PNZ svetovanje in projektiranje, ki je MOL in Tritonis tožilo na okrožnem sodišču in septembra 2012 tam tožbo izgubilo.

Zemljišče je od sosedov

Spomnimo, podjetje Tritonis je zemljišča (v večjem delu gre za parkirišča) od ljubljanske občine kupilo za okoli milijon evrov. Ko so želeli začeti gradnjo, pa se je izkazalo, da naj bi zemljišče pripadalo lastnikom bližnjih stavb kot t. i. funkcionalno zemljišče. Višje sodišče ugotavlja, da je prodajna pogodba med MOL in Tritonisom zato nična in nima pravnih učinkov, izbrisana pa bo morala biti tudi lastninska pravica Tritonisa v zemljiški knjigi in vzpostavljeno prejšnje zemljiškoknjižno stanje.

Tožba podjetja PNZ pa ni edina, ki jo je občina izgubila: tožbo proti MOL in Tritonisu je vložila tudi Republika Slovenija kot ena od lastnic omenjenih zemljišč, v tretjem primeru pa Tritonis kot kupec toži MOL, a izid še ni znan.

Sodbo prejeli včeraj

Na MOL, ki jo vodi župan Zoran Janković, so sodbo prejeli včeraj in jo bodo komentirali šele po podrobnejši preučitvi. "Odločitev sodišča je povsem nepričakovana in presenetljiva, zato bomo izredno pravno sredstvo vsekakor vložili," so sporočili. Župan je sicer že od začetka prepričan, da MOL ni prodajala funkcionalnih zemljišč in da s poslom ni bilo nič narobe.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 16:35 13.februar 2014.

    Spel se budala kmečka , zadosti si povedal , kaj si misliš o svoji Državi in kako spoštuješ njeno lastnino ! Marš mulc !

  • Žurnalček 16:32 13.februar 2014.

    Na vsak avto, ki je brez reg. tablic - to je pogoj- prilepijo zahtevo lastniku o odstranitvi le tega . Če lastnik tega ne naredi sam , ga pride pajk odpeljat v lastništvo Občine! Na ulico ga pa ne morete ...prikaži veče poriniti , lahko samo na po vašem javno površino, ker pade vozilo pod Policijo in kazen. Okoli našega bloka je naše 2 m , čeprav imamo parkirišča in sploh vozno površino v lasti MOL-a in sedaj želimo ta parkirišča odkuputi od MOL-a.V tem primeru gre pa za privatizacijo zgradbe , ki je imela isto parkirišča zraven , vendar še enkrat , ko so se privatizirali so to delali brez parkirišč- manjša cena- sedaj pa želijo MOL-u ukrasti Državno zemljo . Ne njihovo je 2m , ostalo je od Države !

  • spenjac 10:24 13.februar 2014.

    da lahko več sprivatizira sam?