Slovenija
15 ogledov

Jankovićevo darilo

Z Vegradovimi Celovškimi dvori se bodo ukvarjali tudi v Bruslju. Žurnal24 main
Evropska komisija preiskuje, ali je Janković z nakupom neprofitnih stanovanj nedovoljeno pomagal Vegradu.

"Od Evropske komisije (EK) smo prejeli vprašanje glede domnevne pomoči Vegradu," so potrdili na ministrstvu za finance (MF). Neuradno smo namreč izvedeli, da EK pri ministrstvu preverja, ali je šlo pri nakupu 419 neprofitnih stanovanj v Celovških dvorih, ki so jih kupili Mestna občina Ljubljana (MOL), Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL in Stanovanjski sklad RS (SSRS), za nedovoljeno pomoč gospodarstvu. "Prošnjo za pojasnila smo poslali na MOL," so zatrdili na MF. Komisiji mora MF odgovoriti v 20 delovnih dneh. Neuradno naj bi EK zanimalo tudi, kolikšni sta bili nakupna in tržna cena v času nakupa, kakšna točno so vprašanja komisije, pa na MF niso povedali.

Najprej napoved, nato razpis
Postopoma. Stanovanja v Celovških dvorih so JSS MOL, SSRS in MOL kupovali postopoma leta 2007 in 2008. JSS MOL jih je najprej kupil 150 po 1.350 evrov za kvadratni meter, nato sta jih po 75 kupila JSS MOL in SSRS, in sicer po 1.460 evrov za kvadratni meter. Vprašljivo. Župan MOL Zoran Janković je o zadnji Vegradovi ponudbi za nakup dodatnih 150 stanovanj in o financiranju nakupa oktobra 2008 govoril vsaj teden prej, preden je JSS MOL objavil javno zbiranje ponudb. Nanj se je nato prijavil samo Vegrad, JSS MOL in MOL pa sta decembra 2008 po 1.750 evrov za kvadratni meter kupila še 119 stanovanj.

Kot je znano, so MOL, JSS MOL in SSRS od Vegrada kupili skupno 419 stanovanj v Celovških dvorih, katerih skupna cena je bila slabega 58,9 milijona evrov z DDV. Nobeno od stanovanj še ni bilo prevzeto, saj Vegrad zanje še nima uporabnega dovoljenja, penali zaradi zamude pa so do zdaj narasli na že skoraj 1,46 milijona evrov.

Anonimna prijava
Preiskava je bila sprožena na podlagi anonimne prijave, so dejali na MF. EK prijavitelja ni razkrila. Menda pa naj bi bile v prijavnem besedilu navedbe, s katerimi opozicijska SDS opozarja na domnevne nepravilnosti pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih. Predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS Dragutin Mate nam je včeraj na prošnjo po informacijah odgovoril, naj se obrnemo na predstavnika stranke za stike z javnostmi. Alenka Jeraj (SDS), predsednica parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje tudi stanovanjske gradnje in druge gradbene posle v Ljubljani, financirane z javnim denarjem, pa je povedala, da se komisija s Celovškimi dvori še ni ukvarjala in še ni pridobila dokumentacije v zvezi z njimi. Zatrdila pa je, da komisija prijave EK ni pripravila.

Pomoč države?
Ko bo EK prejela odgovore, jih bo proučila in ugotavljala, ali sredstva, ki jih je dobil Vegrad, predstavljajo državno pomoč. Če bi ugotovila, da gre za državno pomoč, pa bi ugotavljali še skladnost dodeljenih sredstev s pravili o državnih pomočeh. "Če EK ugotovi skladnost dodeljenih sredstev s pravili o državnih pomočeh, jih ne bo treba vrniti," so razložili na MF. V nasprotnem primeru – če je šlo torej za nedovoljeno pomoč z državnimi sredstvi – pa bi moral Vegrad sredstva vrniti z obrestmi od dneva dodelitve sredstev vred. Ta postopek EK traja približno dve leti.

Za pojasnila smo se v petek obrnili tudi na MOL, vendar njihovih odgovorov še nismo prejeli.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.