Slovenija
38 ogledov

Jankovićevo podjetje gre v stečaj

Zoran Janković Saša Despot
Stečaj KLM naložb, ki so v večinski lasti Zorana Jankovića, bo davkoplačevalce predvidoma stal okrog štiri milijone evrov, Jankovića osebno pa tri.

Podjetje KLM Naložbe, ki je v večinski lasti Zorana Jankovića, je v stečaju. Jankovič ima v podjetju skoraj dvotretjinski delež, KLM Naložbe pa so imele v lasti dva odstotka Mercatorja, saj Jankoviću načrta, da bi v podjetje poleg članov uprave vključil širši krog vodilnih in prišel do večjega deleža Mercatorja, ni uspelo uresničiti, ker so ga razrešili. 

Upniki morajo svoje terjatve prijaviti do 16. januarja, ko jih bo stečajni upravitelj pregledal in ko bo objavil otvoritveno poročilo, pa bo približno jasno, koliko denarja bodo izgubili tisti, ki so Jankoviću in kolegom posodili denar za nakup delnic. 

Da bo moral KLM v stečaj, je bilo jasno že, ko je bil Mercator prodan za 86 evrov za delnico. Kot poročajo Finance, je KLM od Agrokorja za delnice dobil le pet milijonov evrov, bankam, menda predvsem Factor banki, pa jih dolguje devet. Tri milijone evrov je svojemu podjetju posodil kar Janković osebno. 

Če je denar posodila le Factor banka in tudi pobrala ves denar od prodaje Mercatorjam, bo ostala okrog štirimilijonska luknja, ki jo bomo v postopku likvidacije Factor banke plačali davkoplačevalci. 

Damijan Janković, ki je bil direktor KLM naložb in je vložil predlog za stečaj, je za Finance dejal, da bo v stečaju največ izgubil Zoran Janković. 

Komentarjev 8
  • trojka 07:56 05.december 2014.

    Samo v Sloveniji se tako zlahka znebijo pokvarjenci dolgov, zato pa se zakon o stečajih piše vsako leto znova, oz. dopolnjuje in nikoli se ne dopolni tako, da bi pokvarjenim lastnikom onemogočili krajo. Oja, saj so bili predlogi v pravo ...prikaži več smer, a le zakaj jih ni politični vrh potrdil ???

  • kapibara 08:56 17.oktober 2014.

    A bo moral davkariji razložit, od kod mu "legitimnih" 3 miljone euriča..

  • slajan 08:09 17.oktober 2014.

    A je naključje, da se je s stečajem počakalo, da so volitve mimo? A bi bili rezultati na volitvah drugačni, če bi Jankovičeve ljubljanske oprode vedele, da bodo poleg vseh ostalih tajkunov morali reševati tudi njega?