Slovenija
20 ogledov

Jankoviću bi spremenila status

Alenka Jeraj je napovedala, da bodo zaslišanja nadaljevali, zaključno poročilo o Žurnal24 main
Predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje gradbene posle v Ljubljani, Alenka Jeraj bo predlagala, da se Jankoviću spremeni status priče v status preiskovanca.

Kot je pojasnila Jerajeva, bodo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću status verjetno spremenili na naslednji seji komisije, ki bo na začetku junija.

Župan po njenih besedah zlorablja svoj položaj na ta način, da bo parcelam ob počivališču Barje v Ljubljani, katerih lastnik je podjetje Electa holding, spremenil namembnost, jih uredil in jim s tem povečal vrednost.

Jankoviću del kupnine?
Na parcelah ob počivališču Barje je po njenih navedbah trenutno možno graditi le zdravstvene ali šolske objekte univerze, s spremembo prostorskih načrtov na Mestni občini Ljubljana (MOL) pa bo na tem območju možno graditi stanovanja.

Že zdaj, poudarja Jerajeva, poteka komunalna ureditev tega območja, predvideva pa se tudi nova cestna infrastruktura s priključkom na avtocesto in dvema krožiščema.

"S tako ureditvijo se tem parcelam bistveno povečuje vrednost," ocenjuje Jerajeva. Direktor podjetja Electa holding je županov sin Damijan Janković, ki svojemu očetu še ni izplačal kupnine za prodano podjetje. Po besedah Jerajeve bi lahko tako s povečano vrednostjo omenjenih zemljišč Zoran Janković dobil omenjeno kupnino.

Ker v zaslišanjih niti načelnik oddelka za urejanje prostora MOL Miran Gajšek niti Damijan Janković nista mogla povedati, kdo je predlagal tako spremembo namembnosti omenjenih parcel, bodo na komisiji zaprosili še za vpogled v morebitne pripombe k spremembi, iz katerih bi bilo to razvidno, je še pojasnila Jerajeva.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na vprašanje, kaj pomeni, da bo Zoran Janković zdaj preiskovanec komisije, je odgovorila, da želijo dokazati, "da je izkoristil svoj politični položaj za svoj zasebni interes".


Namen preiskovalne komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter drugih primerljivih poslov, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana.

Najprej se bodo, kot pojasnjuje Jerajeva, osredotočili na ljubljansko občino in morda izdelali delno poročilo za ta sklop. Pred sredino sejo, kjer so zaslišali Gajška in Damijana Jankovića, so na vprašanja pred komisijo sicer odgovarjali tudi podjetniki, ki so v zadnjih letih občini izplačali donacije, in župan Zoran Janković.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.