Slovenija
1811 ogledov

Janša besen zaradi odločitve sodnice

Janez Janša
1/5
Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
"Nad sodnico ni samo modro nebo," benti šef opozicije.

Predsednik SDS Janez Janša se je kritično odzval na novico, da je okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker naj bi proces Patria vplival na volitve.

Kot je zapisal na Twitterju, sodnica "sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka". A nad njo "ni samo modro nebo", je poudaril.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kot je pojasnilo državno odvetništvo, ki je sodbo prejelo danes, je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek največje opozicijske stranke, saj da ni dokazala protipravnosti ravnanja sodnikov vseh treh stopenj v kazenski zadevi zoper predsednika stranke.

Okrožno sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni podan, so navedli na državnem odvetništvu. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janša pa je danes v tvitu še zapisal, da so tožbo "vložili proti tistim, ki so dokazano krivo tožili in sodili", a da jih je "aktualna oblast ščitila".

Stranka SDS je od države zahtevala odškodnino v višini 886.257 evrov. Tožbo je stranka vložila septembra 2016, potem ko je ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo Janše na dve leti zapora zaradi korupcije pri nakupu osemkolesnikov Patrie in proces vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Primer pa je potem zastaral.

Spomladi je sicer odškodninsko tožbo proti državi zaradi procesa Patria sprožil tudi Janša sam. Zahteva 900.000 evrov odškodnine od nekdanje tožilke in še treh sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • vlado83 09:44 24.maj 2018.

    Jajo pa spet twita, da je dokazano nedolžen?! V zadevi patria je bil obsojen! Zaradi njegovih pritožb je ustavno sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v PONOVNO odločanje. Torej ustavno sodišče ni ugotovilo, da je nedolžen, če bi zadeve ne bi ...prikaži več vračali v ponovno odločanje na nižjo stopnjo. Vedeli pa so, da bo zadeva zastarala, saj sodišče ni imelo več časa za ponovno odločanje in po preteku časa se ga več ne sme preganjati ( šment pa taka zakonodaja). Zame je torej kriv, ker ni dokazal, da ni kriv!

  • Lavdan 18:58 23.maj 2018.

    Menda imajo Zagožnovi nasledniki en tak znesek viška.