Slovenija
55 ogledov

"Janša bo gotof, ko bo gotova sedanja 'levica'"

Slavoj Žižek pravi, da je WikiLeaks z javnimi razkritji še povečal naš sram gled Žurnal24 main
Ta trenutek v Sloveniji ne potrebujemo več enotnosti, ampak več razlike - več prave avtentične politične razlike, je poudaril filozof Slavoj Žižek. Glavni pomen t. i. vseslovenske vstaje Žižek vidi v tem, da se je z vstajniškim gibanjem pojavil nov element, ki zanika skupno podlago obeh polov dosedanje slovenske politike.


Slavoj Žižek, eno ključnih svetovnih imen filozofije, tako meni, da šele začrtanje razlike ustvari bazo za pravo enotnost. Kot pravi, ga je zato zgrozila pobuda predsednika republike Boruta Pahorja, da bi narodni enotnosti dali intelektualni zalet z nekakšnimi skupnimi posveti.

Glavni pomen t. i. vseslovenske vstaje Žižek vidi v tem, da je vnesla prelom v zrcalno igro dveh tekmujočih elit. Po njegovih besedah se je pojavil nov element, ki zanika skupno podlago obeh polov dosedanje slovenske politike: "Glavna naloga zdaj je, da se ta novum ne porazgubi."

Ker so vstajniki razmajali utečeno politično prizorišče, se, tako Žižek, ne smemo čuditi, če se vrstijo poskusi, da bi si jih stara politika prisvojila: "Stara levica si poskuša proteste prisvojiti, dokazati kontinuiteto s svojim delovanjem, desnica pa pravzaprav trdi isto in vidi v njih stare leve 'strice iz ozadja'." Žižek je kritičen tudi do poskusov pisateljsko-kulturniške elita, da si prisvoji vstajniško gibanje.

Po Žižkovih besedah se lahko v primeru očitkov protikorupcijske komisije na račun Janeza Janše in Zorana Jankovića učimo od cerkvene modrosti: "Ob korupcijski obtožbi Janše in Jankovića sem takoj pomislil: tako kot Urana bi ju bilo treba poslati v Trst, dokler se njuna krivda ne razčisti. Če bi se jima pridružilo še nekaj predstavnikov naše 'elite', tudi ne bi bilo škode. Gre seveda za metaforo: ne samo njiju, vso politično elito bi bilo treba v celoti zamrzniti."

Zato glavna naloga vstajnikov, kot meni Žižek, ni pomagati vreči Janšo: "Edini pravi dobiček mora biti nov začetek levice. Janša bo res gotof, ko bo gotova sedanja 'levica', ko se bo - metaforično - dobival s Kučanom na kavi v Trstu in bosta skupaj tarnala nad izgubo dobrih starih časov, ko sta še določala teren v Sloveniji."

Kot poudarja Žižek, bi z nastopom nove vlade nastopil trenutek resnice brez Janše kot izgovora. "Če se bo vstajniško gibanje ob morebitni zamenjavi vlade porazgubilo, bo to njegov usodni poraz, saj se bo za nazaj potrdilo, da je v osnovi to bila le oblika protijanševskega refleksa," je dejal za Delo.

To, kar zdajšnja oblast v Sloveniji razglaša za "skrajno levico", je po Žižkovih besedah preprosto levica: "V strankarski politiki imamo zdaj desnico in 'levo' desnico, obe znotraj istega polja. Če so Janković, Pahor, Lukšič in podobni levičarji, so besede dokončno izgubile svoj pomen."

Žižek meni, da morebitna ustanovitev nove stranke na levici predstavlja velik problem. Kot opozarja, se je namreč treba absolutno izogniti temu, da bi bila nova stranka zgolj tretji člen v verigi PS-SD z organizacijsko bazo v TRS-LDS-Zares, se pravi nova tvorba, ki naj bi zgolj premaknila jeziček na tehtnici in spravila staro levico na oblast.

Komentarjev 9
  • Scott 01:37 10.april 2013.

    Da ogabno smrdi in to ne le po znoju so mi že dolgo nazaj povedali prijatelji iz tujine.?

  • privat 09:13 03.marec 2013.

    dej ne govori bedarij..on vidi to kar ti nemoreš videti!! Vse je v inteligenci!

  • mia 17:55 02.marec 2013.

    moje mnenje je, kot einstein,z eno besedo genij. pa lep pozdrav