Slovenija
14 ogledov

Janša bo pokazal, če bodo tudi drugi

Janez Janša Saša Despot
Janša je pripravljen zbrati vse pogodbe v zvezi z nakupi ali prodajo svojih nepremičnin in jih predstaviti javnosti. Pod pogojem, da to naredijo tudi ostali, ki se potegujejo za premiersko mesto.

Predsednik SDS Janez Janša je zagotovil, da je njegovo premoženje v skladu s prihodki iz zadnjih 30 let. "Vse moje premoženje, če odštejete kredite, je vredno manj kot dvodnevni strošek kakšnega japija v Ljubljani, kot smo videli po različnih zapisih v medijih," pravi Janša.

"Prinesel bom pogodbe, ampak zahtevam, da so tam tudi gospod Janković in ostali kandidati za mandatarja, ki naj prinesejo pogodbe za deset, 20 let nazaj. Prav tako tudi dokazila za izvor premoženja, nakup kakšnih 13 milijonov evrov v delnicah slovenskih podjetij in ostalega premoženja, ki ga tokrat nobeden ne omenja. Na vas je, da to dosežete," novinarje poziva Janša.

Povedal je še, da je SDS na vsa vprašanja v zvezi z njegovimi nepremičninami odgovarjala, medtem ko nekateri kandidati niso. Ob tem je Janša zahteval, da za vse veljajo isti kriteriji.

Imos na trgu že dolgo

Na vprašanje, kako pojasnjuje, da je bilo stanovanje kupljeno od Imosa v tistem času, ko je Imos kar izdatno posloval z vlado, odgovarja, da je Imos na slovenskem trgu že desetletja in ves ta čas posluje tudi z državo. Posluje tudi s številnimi drugimi, tudi z Mestno občino Ljubljana, je dejal.

Janša je pojasnil, da je bil nakup stanovanja na Mesarski zaključen lani, ko se je z nepremičninsko agencijo tudi dogovoril, da bo izvedla vpis v zemljiško knjigo, vendar ji ni dostavil vseh potrebnih dokumentov. Janša ob tem ponavlja, da za vpis ni nobene ovire, tudi zakon ne določa nobenega roka za vpis v zemljiško knjigo. Pojasnjuje, da je posel sklenjen ter nepremičnina prepisana, ko se sklene pogodba, ko se jo overi in se plačajo davščine.

Je imel Imos koristi od Janše?

Janša je leta 2005 brez posojila kupil trisobno stanovanje in ga štiri leta kasneje zastavil za nakup stanovanja na Mesarski cesti. Pri vsem skupaj naj bi dobro sodeloval z Imosom. Omenjeno podjetje naj bi ravno v času vladanja Janše ustvarilo velike posle z državo, piše Dnevnik.

Iz zemljiške knjige je razvidno, da sta Janša in Imos kupoprodajno pogodbo za enosobno stanovanje na Neubergerjevi ulici podpisala 31. marca 2005. Po informacijah Dnevnika naj bi isti dan sklenila še en nepremičninski posel, ki je povezan z nakupom trisobnega stanovanja v Komenskega ulici. Imos se namreč v zemljiški knjigi pojavi kmalu zatem, ko je Janša stanovanje v Neubergerjevi ulici prodal, urejalo pa je tudi formalnosti za vpis kasnejšega lastnika stanovanja.

Prodali so ga članu SDS

Gradbeno podjetje, ki je Janši prodalo novozgrajeno stanovanje v središču Ljubljane, je z Janšo sklenilo dogovor "staro za novo" in od njega odkupilo stanovanje. Ni jasno, zakaj se je Imos odločil in za delno poplačilo sprejel starejše stanovanje. Kmalu zatem je omenjeno podjetje prodalo stanovanje članu SDS Robertu Rožiču, kar je po mnenju Dnevnika presenetljivo. Tudi Rožič stanovanja ni kupil s posojilom, se pa je le nekaj dni po nakupu vpisal v zemljiško knjigo.

Za enosobno stanovanje 120 tisoč evrov

V SDS so za Dnevnik posredno potrdili, da je Janša stanovanje v Komenskega ulici dobil s prodajo enosobnega stanovanja v Ljubljani in prodajo zazidljive parcele v Trenti, vendar ni znano, katere.

Hipotetično bi lahko po izračunih Dnevnika za skoraj dvajset let staro stanovanje v Neubergerjevi ulici takrat iztržil okrog 120 tisoč evrov, kar je več od takratne povprečne oglaševalne cene enosobnih stanovanj v prestolnici. Torej bi mu morala prodaja zemljišča v Trenti prinesti 180 tisoč evrov.

Komentarjev 16
  • peterpan 15:29 01.december 2011.

    Volilni štab SDS, ki JJ-ja zastopa v vseh privatnih zadevah, že pridno reže, sestavlja in lepi kolaže - zagotovo bodo sproducirali pogodbe, kot je treba. Botoks odvetnik, bodoči pravosodni minister, pa že beleži in sestavlja sezname za odstrele in lustracijo ...prikaži več po 4. decembru. BRRRR!

  • xy 10:01 01.december 2011.

    Jajo bo pokazal vse pogodbe ;) ha ha ha, sam še centrala SDS jih mora sestavit v pravilnem vrstnem redu ,)

  • maksi49 10:35 30.november 2011.

    res je kar pravi JJ ko bodo vsi pokazali svoje pogodbe jo bo tudi on.Okrog novinarske nepristranskosti pa lahko rečem da je zelo velika,pristranskoh in neetičnost delegirana s strani M Šetinca saj kako si naj razlagam da zorana jnakoviča in ...prikaži več sinove nihče ne povpraša in tako natanko razišče,od kod njim silni miljoni €,,lastništvo nepremičnin,poslovanje lekarne(mestne,upniki pri objektu Stožice,sprememba namembnosti nekaterih zemljišč in dobiček v korist electe v miljonih € pa izplačevanje KLM in electe ZJ in veliko je drugih stvari ki jih novinarji ne raziskujejo on jankoviču,tudi sam spot z otroki je sporen pa kdo to raziskuje ne ,nakup stanovanja JJ pa je sedaj največja tema ,celo bolj kot sami programi strank in z njo usoda slovenije