Slovenija
19 ogledov

Janša bo pri procesu Patria še vztrajal

patria Anže Petkovšek
Predsednik SDS Janez Janša je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti glede odločitve o zastaranju zadeve Patria. Vsi sklepi v tem postopku tako še vedno niso pravnomočni.

Predsednik SDS Janez Janša je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti glede odločiteve o zastaranju zadeve Patria, je za STA potrdil njegov odvetnik Franci Matoz. Vrhovno sodišče naprošajo, naj o zadevi prednostno odloča, saj ne želijo, da bi kazenski postopek zastaral, je še pojasnil Matoz.

Janša in njegov odvetnik namreč menita, da je sodišče napačno uporabilo kazenski zakonik, ko je odločilo, da je kazenski postopek absolutno zastaral. Prepričana sta, da zadeva Patria zastara šele poleti leta 2017, medtem ko je po odločitvi okrajnega sodišča zadeva zastarala lani.

Kaj pa odškodnine in sodni stroški?

Če se vrhovno sodišče ne bo strinjalo z Janševim zahtevkom, bodo vsi nekdanji osumljenci upravičeni do povračila stroškov in tudi odškodnine zaradi neupravičeno prestane zaporne kazni.

"Na vprašanja v zvezi s stroški sojenja v omenjeni kazenski zadevi zaenkrat še ni mogoče odgovoriti, saj je treba počakati na pravnomočnost vseh sklepov o nagradah in izdatkih zagovornikov. Šele potem bo mogoče izračunati celoten znesek stroškov," sicer glede višine stroškov odgovarjajo na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Tudi za vložitev zahtevka za odškodnino zaradi neupravičeno prestane zaporne kazni je potrebna pravnomočnost.

Janša je bil sicer v zaporu 176 dni, Črnković 182 in Krković 294 dni. Slovensko pravobranilstvo je v preteklih primerih za neutemeljen pripor oziroma neupravičen zapor oškodovancem ponudilo 300 evrov za začetne tri dni odvzema prostosti, za vsak nadaljnji dan pa 42 evrov. Po tem izračunu bi vsi trije skupaj lahko prejeli nekaj manj kot 28 tisočakov odškodnine. 

Komentarjev 9
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:10 02.februar 2016.

    Spet se briga samo zase;mi pa gremo v kurac.

  • izRODEk 18:22 02.februar 2016.

    Vloga za revizijo s stvarnim problemom nima nobene zveze. Gre zgolj za to, da bi opral svoje ime, zastaralo bo tako in tako in tudi o tem ne bo presojano. Gre za to, da se bo potem hvalil češ, saj ...prikaži več sem si prizadeval, pa ni šlo.Preprosto, tip je zlo te države, tej državi bo šlo bolje šele po njegovi smrti.

  • 4krogci 18:09 02.februar 2016.

    To sodišče ni poštemo, pa vendar želi spet odpret svoj primer na njemu....hm a se sam meni zdi to skregano z zdravo pametjo??? Sej ima možnost na kakšnem drugem sodišču v EU začet znova ta primer sam se verjetno za ...prikaži veča njega nebo končal tko lepo kot se je.