Slovenija
44914 ogledov

Janša brezkompromisno proti Počivalšku: Kdo bo popustil?

Janez Janša
1/3
Vlada RS
Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je na Twitterju navedel premier Janez Janša. Poziv direktorja STA Bojana Veselinoviča k vnovični vzpostavitvi rednega financiranja STA pa je označil za posmeh vladavini prava.

Janša je na Twitterju navedel, da je bila aktualna pogodba, ki ureja medsebojne obveznosti med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), podpisana decembra 2019, v času vlade Marjana Šarca. Direktor STA ob podpisu pogodbe po navedbah Janše "ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade".

Zato je po mnenju predsednika vlade "nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe. Če Ukom ne bi bil pristojen za podpis pogodbe, potem bi bila ta enostavno nična in bi morala STA proračunu vrniti še ves denar, izplačan od januarja letos," je še zapisal in dodal, da je "pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava".

Na Janševo tvitanje se je že odzval direktor STA Bojan Veselinovič: "Kot direktor nisem nikoli izjavil, da Ukom nima pooblastila za podpis pogodbe s STA. Podpisal sem jo ne le v obdobju Šarčeve vlade, ampak tudi takrat, ko je bil dIrektor Ukoma Anže Logar, pa tudi z vsemi ostalimi direktorji Ukoma vmes. Opozoril pa sem, da na podlagi podpisa pogodbe Ukom nima pooblastila za družbeniške pravice za želene listine in vpogled v nekatere zahtevane podatke. Ni res, da bi koga pozival k nezakonitemu ravnanju, ampak je v prav to mene kot direktorja STA silila serija dopisov, ki si jih je privoščil direktor Urbanija. S svojim samovoljnim ravnanjem krši ne le pogodbene obveznosti do STA, ampak Vlado RS, ki je po zakonu o STA dolžna zagotoviti financiranje naše javne službe, peha v kršenje zakonodaje. In prav to je eden večjih posmehov vladavini prava, ki si za žrtev jemlje zaupanja vredno STA in njene sodelavce."

Vodstvo STA je namreč danes v pismu vladi pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Od vlade pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

Menijo, da je ustavitev financiranja s strani Ukoma nezakonita, saj Ukom pogojuje plačevanje mesečnih nadomestil za opravljanje javne službe z dostavo nekaterih dokumentov, čeprav nikoli ni navedel niti pravne osnove niti se ni izkazal z ustreznim pooblastilom za pravico do dostopa do informacij STA. Šele v začetku decembra pa so bili seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi vlada pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA

To izhaja iz odgovora, ki ga je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma pridobila poslanka SMC Janja Sluga. Tega dejstva pa informacija Ukoma o nezmožnosti izvajanja letne pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je še pred tem konec novembra obravnavala vlada na eni izmed dopisnih sej, ne upošteva.

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer danes sporočil, da bo zaradi različnih interpretacij glede financiranja STA vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila glede izvajanja nalog v povezavi s tem. Vlada mora po njegovih besedah zaplet rešiti urgentno, to je še letos, saj delo STA ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede navedli na ministrstvu. Prizadevanja kolektiva STA podpira tudi predsednik DZ Igor Zorčič.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, Počivalšek opozarja, da STA izvaja pomembno javno službo na podlagi zakona in pogodbe z Uradom za komuniciranje (Ukom), ki določa izvedbene obveznosti za opravljanje in financiranje te javne službe.

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pogodbo je na strani STA podpisal direktor STA Bojan Veselinovič, zato bo Počivalšek zahteval pojasnila, ali Veselinovič dejansko krši pogodbene obveznosti, kar mu sicer očita direktor Ukoma Uroš Urbanija. Hkrati bo zahteval pojasnila, ali je odločitev Urbanije, da ustavi financiranje STA, skladna s pogodbo in zakonom, so sporočili z ministrstva.

"Vsekakor mora vlada urgentno, to je še letos rešiti ta zaplet, ker je STA zelo pomembna institucija in njeno delo ne sme biti ogroženo, še posebej pa je nujno zagotoviti sredstva za plače zaposlenih, ki svoje poslanstvo korektno izpolnjujejo," je dejal Počivalšek, ki bo zaradi različnih interpretacij vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu "dali jasna pooblastila in navodila za izvajanje s tem povezanih nalog".

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec si želi, da se ta nepotreben konflikt, ki se dogaja na plečih zaposlenih, nemudoma razreši, da se spoštuje pravne zaveze in da STA nadaljuje z opravljanjem funkcije osrednje nacionalne medijske agencije v državi. V izjavi za STA je poudarila, da je treba obojestransko spoštovati vse dolžnosti in obveznosti.

Ukom je namreč po tem, ko je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, je v današnjem sporočilu za javnost navedlo vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA). Ob tem je izpostavilo, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Komentarjev 26
  • Žurnalček 18:05 01.januar 2021.

    To driblanje med njima nima nobene veze . Generalno vzeto , se ponavlja isto uničevanje ene stranke od strani JJ , kot je uničil tudi SLS ! Pčivalšek se pa tako drži položaja , ker ve , da stranka SMC ...prikaži več , na novih volitvah ne bo dobila glasu . Ker se tega zaveda , bo vlekel do konca ministrsko plačo , pa mu magari JJ mimo grede tudi kaj vtaknil v ta zadnjo ! Ne moreš verjeti , kakšne stremuhe je Cerar pripeljal v svojo stranko !

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:20 29.december 2020.

    Brezvezno blebetanje, Gre le za to, kdo lahko Butalcu več ponudi. Kratkoročno seveda Janez, ki razpolaga z vsem našim denarjem (dolgovi), dolgoročno pa nova vlada, kakršna koli že bo.. Morda bo odločala posvojena kobila ..

  • Albatroz 06:36 29.december 2020.

    Jim je problem ker nemorajo menjati direktorja, za lažje nadziranje. Sedaj ko pa so to dojeli pa bodo počasi tiho probali zgladiti spore, ker je novinarjem kaj skritega prišlo na uho. Za vladavino prava pa bi se dalo pisati kar ...prikaži več predsej samo svobodi gibanja v trenutnem času je prva protiustavna in protipravna razen za države z ditakturnim vladanjem.