Slovenija
9951 ogledov

Janša sporoča: Soliranja koalicijskih strank ne bomo več dopuščali

Janez Janša
1/5
Daniel Novakovič/STA
Ostro pismo predsednika SDS članom stranke.

Prvak SDS in premier Janez Janša je v pismu članom napovedal trdo delo SDS za uresničevanje koalicijskih zavez, enako pričakuje od partnerjev. Mehanizem usklajevanja ne dopušča soliranj, navaja. "Ko je odločitev sprejeta, ni sprejemljivo njeno rušenje ali krhanje s pomočjo opozicijskih glasov v DZ. SDS tega ne bo več dopuščala," je dodal.

V nadaljevanju pismo objavljamo v celoti.

Nikjer drugod v Evropi, nikjer drugod na svetu tako velik del opozicije v času epidemije ni tako razdiralno deloval kot v Sloveniji.

Ponujali smo roko sodelovanja, predloge sporazumov o sodelovanju, celo partnerstvo, v okviru katerega bi vnaprej dobili v presojo vse vladne predloge zakonov. Zavračali so vse po vrsti.

Ravnanja SD, LMS, SAB in Levice v tem času velike stiske zato ni mogoče označiti drugače kot sovražno do domovine, naroda in države. Sovražnost se je stopnjevala vse do javnih pozivov k smrti podpornikov SDS, izrečenih celo v Državnem zboru.

Stopnjujejo se sovražna dejanja, naperjena zoper kristjane. Tožilstvo in sodstvo kljub nesporni zakonski podlagi storilcev razen redkih izjem ne preganja in kaznuje.

V zadnjih tednih pa nestrpni posamezniki po lokalih in drugih mestih lepijo celo znake s prepovedjo vstopa članom SDS na javne površine. Posnemajo nacional socialistične rjavosrajčnike iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki so najprej oznanjali enake prepovedi proti Judom, nato pa so jih pošiljali v taborišča smrti.

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Levim fašistom, ki to danes počnejo v Sloveniji, in tistim, ki jim to omogočajo, sporočamo, naj se čim prej streznijo. Članom in podpornikom SDS, pa tudi nikomur drugemu v demokratični Sloveniji, ne bo nihče nekaznovano kratil ustavnih pravic. Zatrli smo podobne poskuse leta 1991 in enako ali še bolj odločno bomo to storili leta 2021

SDS je bila ob pobegu prejšnje vlade pred epidemijo na volitve pripravljena bolj kot kadarkoli prej. Vlado smo oblikovali v nasprotju z logičnim interesom stranke in s potrebo države in domovine pred očmi.

Državotvorno so pred letom dni ravnala tudi vodstva NSI, SMC in Desus. Oblikovali smo koalicijo, ki je bila sposobna preseči medsebojne razlike in Sloveniji v času velike nevarnosti zagotoviti zaščitno in medicinsko opremo, sprejeti potrebne ukrepe za obvladovanje epidemije ter z osmimi obsežnimi proti koronskimi paketi, ki nimajo primerjave v nobeni drugi evropski državi, zagotoviti delujoče blaženje posledic epidemije

Padec BDP je bil zato namesto napovedanih preko 7 odstotkov le 5.5 odstotka, brezposelnost pa ni narasla na napovedanih preko 120.000 oseb brez dela, ampak je trenutno pod 90.000.

Ohranili smo stabilnost javnih financ. Bonitetne ocene so ostale stabilne ali pa so se kljub epidemiji celo popravile navzgor. Prvič v zgodovini države smo si denar izposodili z negativnimi obrestmi, kar pomeni, da bomo vrnili manj, kot smo prejeli.

Iz evropskega proračuna za naslednjih 7 let smo si v končnici pogajanj zagotovili večji delež sredstev, kot je Sloveniji kazalo pred epidemijo pod Šarčevo vlado. Iz sklada za odpornost in okrevanje pa bomo dobili dovolj dodatnega denarja, da končno zastavimo številne manjkajoče infrastrukturne in zdravstvene projekte ter uredimo dolgotrajno oskrbo starejših.

Janez Janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Ko je decembra lani grozilo, da bo izpogajani finančni sveženj EU za okrevanje blokiran, smo pomagali pri doseganju kompromisa na EU ravni, ki je sredstva sprostil.

Pred vlado, koalicijo in SDS je zadnje dobro leto mandata. Zaznamovano bo s tremi velikimi izzivi. S končnico spopada z epidemijo, vodenjem Sveta EU v kritičnem času za Evropo ter uresničevanjem ključnih zavez iz koalicijske pogodbe.

V končnici spopada z epidemijo bo še veliko izzivov in nevarnosti, vendar bomo zmagali. Naredili bomo vse, da bo prihajajoče poletje v Sloveniji in Evropi bistveno bližje normalnemu življenju kot zadnji meseci.

V drugi polovici letošnjega leta ne bomo vodili le Sveta EU, temveč bomo sopredsedovali tudi Konferenci o prihodnosti Evrope. Prihodnost Evrope si še vedno predstavljamo tako, kot pred desetletjem in pol, ko smo se na referendumu odločili za vstop v unijo.

Odločno se bomo uprli poskusom, ki si želijo oblikovati EU po vzoru nekdanje Jugoslavije. EU potrebujemo tam, kjer je smiselno probleme reševati skupaj. EU institucije naj bodo vitke, učinkovite in brez oblaka raznovrstnih privilegijev. Plače zaposlenih in nagrajevanje v njih pa na ravni povprečja EU z rastjo, ki sledi rasti celotne unije.

Ključne zaveze iz koalicijske pogodbe uresničujemo od samega začetka kljub epidemiji. Vendar pa je epidemija posrkala 80 odstotkov energije vlade, zato je za drugi polčas ostalo še veliko dela. Dokončali bomo projekt Nacionalnega demografskega sklada in zagotovili večjo stabilnost pokojninskega sistema. Ustanovljen bo Urad za demografijo, ki bo horizontalno povezal napore za izboljšanje naše demografske slike, ki je dolgoročno naš največji strateški problem.

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Družinam, mladim in njihovim problemom bo posvečena posebna skrb. Do jeseni bo na poslanskih klopeh zakon o dolgotrajni oskrbi, ki se bo začel uveljavljati že naslednje leto.

Prenovili bomo plačni sistem v javnem sektorju. Pričenjamo s sprejemanjem obsežnih paketov debirokratizacije. Državljanom in gospodarstvu bomo z odpravo birokratskih ovir prihranili na stotine milijonov evrov in na milijone ur časa. Vsi ukrepi, ki jih sprejemamo, upoštevajo cilj decentralizacije. V doslej zapostavljene dele države prihajajo infrastrukturni in drugi projekti, ki pomembno izenačujejo izhodiščne možnosti Slovencev za uspeh v življenju.

Cilji so jasni, poti znane. Na državotvorno držo levičarske opozicije ne računamo več. Zavedamo se tudi zahtevnosti uresničevanja tako obsežnega programa v koalicijski vladi. Zavedamo se, da koalicija in večina lahko danes je, jutri pa lahko ne obstaja več.

SDS bo trdo delala za uresničevanje koalicijskih zavez, enako pričakuje od partnerjev. Koalicija je lahko le ena, tako v vladi kot v DZ. Dogovorjeni mehanizem usklajevanja ne dopušča nobenih soliranj. Sprejemamo odločitve, ki so vključene v koalicijsko pogodbo in tiste, o katerih se vsi uskladimo. Ko pa je odločitev sprejeta, ni sprejemljivo njeno rušenje ali krhanje s pomočjo opozicijskih glasov v DZ. SDS tega v prihodnje ne bo več dopuščala.

Koalicijske stranke smo v vladi in DZ prevzele odgovornost glede na število poslanskih glasov, ki vladi zagotavljajo parlamentarno večino. Ob spremenjenih podporah se bo spremenil tudi delež pravic in odgovornosti.

Spoštovani člani in članice SDS, hvala vam za pogum in podporo. Ni bilo lahko, to leto dvojne odgovornosti, ki je minilo. Vendar smo zmogli. Delali smo, garali, sodelovali in se krepili. Samo v tem mesecu se nam je pridružilo na stotine novih članic in članov. Imamo odbore v vseh slovenskih občinah, tedensko vznikajo novi lokalni odbori našega podmladka, ki se prav tako pospešeno krepi. SDS bo svojo vlogo najmočnejše politične sile v Sloveniji, ključne za stabilnost in razvoj države, odgovorno opravljala tudi v prihodnje. Bojevali se bomo za blaginjo in dostojanstvo slovenskega človeka, za Slovenijo brez izključevanja, za domovino, v kateri je prostor za vse.

 
Komentarjev 56
  • titty 11:31 15.marec 2021.

    Mi ne dopuščamo da nas žališ, zmerjaš, zaničuješ, lažeš, kradeš ...... in vseeno zmotno misliš da si vsemogočen. Zakaj bi te kdo poslušal, ubogal in se ti prilagajal, če ne zaradi denarja? Nihče. Zguba si bil, si in boš ostal.

  • Boris 08:08 15.marec 2021.

    Dec spretno preusmerja pozornost. Zelo preprosto je, ljudje NJEGA ne morejo videt.

  • Naklonsky 08:01 15.marec 2021.

    Težava je samo v tem, da je naš folk malo omejen in ne razmišlja s svojo glavo in slepo zaupa medijem ki ga vsakodnevno 'fotrajo' z neumnostmi in diskreditacijami posameznikov.