Slovenija
2657 ogledov

Janša: "Čas je denar"

Janez Janša v Bruslju
1/9
Epa
Slovenski premier Janez Janša po pogovorih s predsednikom Evropskega sveta.

Slovenija ima v pogajanjih o prihodnjem večletnem proračunu EU in načrtu za okrevanje dva ključna cilja - da je končni dogovor čim bliže predlogu Evropske komisije in da se doseže čim prej, je poudaril premier Janez Janša v Bruslju po pogovorih s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Vemo, da bodo nekateri kompromisi potrebni, a čim bliže bo končni dogovor predlogu komisije, bolje bo za Slovenijo in večino članic, je dejal Janša na novinarski konferenci po srečanju z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Janez Janša v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Drugi ključni cilj je po premierjevih besedah doseči dogovor čim prej. Poudarja, da čas je denar in da vsi vemo, da pandemije ni konec, zato so hitri koraki zelo pomembni, da se pokaže spodobnost odzivanja in zagotavljanja rešitev. Sveženj za obnovo Evrope, ki je zaradi pandemije v primežu zgodovinske recesije, je ena osrednjih tem današnjih pogovorov premierja z voditelji osrednjih institucij EU v Bruslju.

Dogovor pred poletnim premorom?

Od predsednika Evropskega sveta se v kratkem pričakuje nov pogajalski predlog, na podlagi katerega bodo voditelji članic unije konec prihodnjega tedna poskušali doseči kompromis. Cilja se na dogovor pred poletnim premorom.

Janez Janša v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Sveženj sestavljata prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1100 milijard evrov in načrt za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, pri čemer naj bi šli dve tretjini za nepovratna sredstva, tretjina pa za posojila.

Temelji na dvigu praga lastnih virov, ki bo komisiji omogočil zadolževanje na trgih in s tem financiranje okrevanja. Ta ukrep morajo ratificirati parlamenti članic.

Janez Janša v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Ključna odprta vprašanja se nanašajo na obseg večletnega proračuna in sklada za okrevanje, na razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, na ključ za izračun nacionalnih ovojnic in na vprašanje pogojevanja teh sredstev.

janez janša Slovenija Janša: "Na kocki je več kot zgolj EU"

Pozivi Slovenije 

Slovenija poziva k hitremu dogovoru. Podpira predlog Evropske komisije kot odlično osnovo za nadaljnja pogajanja, tudi predlagane alokacije tako pri nepovratnih sredstvih kot pri posojilih.

Janša se je danes že srečal s predsednikom Evropskega sveta Michelom, v kratkem pa ima predvideno tudi srečanje s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, a novinarskih konferenc danes ne bo več.

Janez Janša v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Michel je po Twitterju sporočil, da se je sestal z Janšo ob njegovem prvem obisku v Bruslju po prevzemu premierskega položaja ter da sta razpravljala o večletnem proračunu, skladu za okrevanje, prizadevanjih za močnejšo in odpornejšo Evropo ter slovenskih prioritetah za predsedovanje.

Z Von der Leyonovo o slovenskem predsedovanju

S predsednico komisije sta po navedbah premierjevega kabineta govorila predvsem o aktualnih evropskih temah, in sicer največ o obnovljenem večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje ter ukrepih, povezanih s pandemijo covida-19.

Von der Leyona pa je tvitnila, da je bilo dobro sprejeti slovenskega premierja na njegovem prvem obisku v Bruslju po prevzemu položaja v marcu ter da sta razpravljala o slovenskem predsedovanju in pripravah vrha unije prihodnji teden.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • Avatar praufo
    praufo 21:59 09.julij 2020.

    nisem vedel , da je treba masko tako lepo posvalkat, kot je na sliki 2, malo jo prežvečiš, potem jo daš gor, potem slika 3, spet po rokah ... ne vem NIJZ, je o taki uporabi pisal precej drugače in ...prikaži več nam celo pisno pošiljal letako, kako ravnati ... še enkrat se opravičujem , ker mi dela spomin, pa ramišljam , res škoda , da nisem večji butec

  • Avatar praufo
    praufo 21:42 09.julij 2020.

    moram priznat , da sem prebukov, čeprav mi mozek dela, ampak ne vem kaj se mudi in kaj bi sploh radi, kakšni ukrepi spet, kaj, kaj , ne vem ... ko so nas začel farbat s to evropo, koliko dnarja ...prikaži več čaka tam gor in koliko lahko dobimo, sem pomislil samo na to, da tam gor v brukslu rastejo posebna drevesa, na katerih raste dnar, keš, šuške ... ne vem , zdej se je pa izkazalo, da ni tko, torej če ni takih drves , zakaj mi rabimo brukselčane in vse te lepo oblečene politike, ki so zapovrh drago plačani

  • tudbognasvečnereši 17:10 09.julij 2020.

    Halo komunajzarji, jeseni bo svetovni test, kateri ljudje so najbolj butasti na svetu. Svetujem vam da se prijavite, saj na svetu nimate konkurence, ker je vaš povprečni IQ 10% pod šimpanzovim