Slovenija
14 ogledov

Janša: če ne ukrepamo, bo zmanjkalo za plače

Janez Janša Reuters
Če ne spremenimo situacije, v zadnjih mesecih ne bo denarja za plače, opozarja predsednik vlade Janez Janša.

Milijardo evrov razlike med planiranimi porabo sredstvi in zbranimi sredstvi je predsednik vlade Janez Janša označil tudi kot posledico stroška nefunkcionalne vlade. "Imamo predloge, da se spremeni slovenska ustava, tako da se takšne politične krize skrajšajo," je povedal Janša.

Potrdil je, da če se nič ne spremeni, oktobra ne bo več plač za učitelje. "Manjka denar za plače učiteljev, policistov, socialne transferje, plačilo obresti, mednarodne članarine," je povedal premier. "Če ne spremenimo situacije, v zadnjih mesecih ne bo denarja za plače," je poudaril. Opozarja, da je večina resorjev, kjer je večje število zaposlenih, je ta problem. Zadostno število sredstev za plače zaposlenih ni zagotovljeno.

Odpuščanje dražje le kratkoročno

"Oblikovanje socialnega sporazuma bo potekalo drugače, vsak od partnerjev bo predlagal določene predloge. Nov sporazum nameravamo sprejmeti, preden poteče veljavnost interventnega zakona," je še povedal Janša.

"Sredstev za univerzijado ni bilo zagotovljenih, v rebalansu pa tudi niso bila predvidena. Kjer ni, tudi univerzijada ne more vzeti," je komentiral morebitno tožbo proti državi zaradi odpovedi univerzijade.

"Treba je znižati strukturni primankljaj. Proračun in javno porabo je treba narediti vzdržno dolgoročno," je Janša odgovoril na novinarski poudarek, da na kratki rok odpuščeni delavec predstavlja večji strošek kot zaposleni.

Pličanič: tožilstvo ostaja pod notranjimi zadevami

"Odpuščanje je zadnji ukrep, ker je ogromno rezerv znotraj državne uprave, nekje je preveč ljudi, nekje premalo. Tudi to je racionalizacija," je povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Povedal je še, da zaenkrat tožilstvo ostaja pod ministrstvom za notranje zadeve in da gre za stvar koalicije in koalicijske pogodbe ter ne za predmet seje vlade.

Vlada se je danes sicer pod določenimi pogoji tudi odločila za državno poroštvo Teš 6.

Komentarjev 21
  • mufi 17:59 24.februar 2012.

    Za plače Katerih Bo zmanjkalo ? Pa saj so doslej že mnoooogi, ki že veeeliko plač niso dobili; in jih tudi ne bodo. A bo zmanjkalo, končno, tudi za neke ene tiste, ki so jih doslej vedno dobivali ? Se ...prikaži večSe mi nič ne smilijo, zlahka bodo preživeli.

  • tralala 07:26 24.februar 2012.

    Šparanje se je začelo z predlogi prejšnje vlade, ki jih je oseba tvojih mokrih sanj blokirala, ne glede na nujo. Zapomni si, punčara, iste zakone bodo sprejeli, kot so bili predlagani, ampak ti seveda tega ne boš vidla. Že večkrat ...prikaži večat sem ti reku, pojdi za šporhet in mirkej, da ti mleko ne skipi.

  • 1111 21:31 23.februar 2012.

    ...a bo zmanjkalo za plače poslancev in vladne bebce?????? ...ministre, sekretarje ...beda nove vlade...