Slovenija
8 ogledov

In vendar so se zbrali

Vlada
1/7
Dejan Mijović
Po zapletu z vabili so se v modrem salonu v vladni palači zbrali Janez Janša, Danilo Türk, Zoran Janković, Tomaž Kumer, Milan Zver in Borut Pahor.

"Na tem srečanju je bilo izkazano nekaj dobre volje, zato da se odpravijo blokade, ki grozijo dvema ključnima protikriznima ukrepoma. Upam, da bo ta dobra volja ostala in da se bo manifestirala tudi na teh usklajevalnih sestankih v podaljških, tako s sindikatom, ki je vložil pobudo za zbiranje podpisov za referendum o stabilnosti bančnega sistema kot tudi z eno od opozicijskih strank, ki je zahtevala referendum o zakonu o slovenskem državnem holdingu,“ je po sestanku povedal premier Janez Janša in dodal: "Poudarjam pa, da časa, ki ga imamo na razpolago, ni neomejeno veliko. Ura neusmiljeno teče. Kljub temu pa je za tiste, ki so pripravljeni delati za blaginjo države, časa vseeno dovolj. Ni pa se možno več usklajevati o samih konceptih. O tem smo se usklajevali po tistem dogovoru julija, tekom avgusta in septembra.“

Premier je tudi poudaril, da je vlada pri obeh zakonih upoštevala veliko predlogov opozicije in da se je še naprej pripravljena usklajevati s sindikatom, ki je vložil pobudo za referendum o stabilnosti bančnega sistema,kot tudi z opozicijo. "Mi smo vnaprej najavili, da so nekateri predlogi z njihove strani sprejemljivi. Vlada nima popolnoma nič proti temu, da v teh institucijah v obliki nadzora sodelujejo tako predstavniki socialnih partnerjev kot tudi opozicija. Ni pa se možno še dve leti pogovarjati o tem, ali ta način sanacije bank in ta način upravljanje državnega premoženja ali ne, ker je za to zastavica že padla.“

"Izrazili smo željo, da naredimo v naslednjih dneh vse, kar je mogoče, da bi se referendumom izognili in da bi poskušali najti tak dogovor, ki bi to omogočil. Dogovorili smo se, da bi s ponedeljkom opravili še en krog posvetovanj. Najprej na delovni ravni, nato še z udeležbo predsednika vlada, po potrebi tudi z mojo udeležbo, da bi ugotovili, ali je to mogoče. Imam določeno upanje, da bi na ta način lahko dosegli tak napredek. V tem trenutku ni mogoče govoriti o kakšnem končnem rezultatu, vendar delamo na tem, da se ponovno vzpostavi zaupanje," pa je po sestanku povedal predsednik Danilo Türk.

Sestali so se "pravi ljudje"

Na sestanku, ki sta ga sklicala tako predsednik Türk kot predsednik vlade, a si najprej nista bila enotna, kdo je vabljen in kje sestanek bo, so se v vladni palači v sobi poleg modrega salona sestali še vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković, predsednik kemijskega sindikata Tomaž Kumer, sekretarka sindikata Sonja Kos in oba predsedniška kandidata - Milan Zver in Borut Pahor.

Predsednik kemijskega sindikata in prvak Pozitivne Slovenije sta prišla kot pobudnika referendumov o slabi banki in slovenskem državnem holdingu, zaradi katerih je nastala politična kriza, ki jo poskuša peterica sedaj rešiti.

Türk Janši vrnil košarico

Türk je zjutraj zavrnil povabilo predsednika vlade Janeza Janše na srečanje z vsemi predsedniškimi kandidati. Kot je zapisal, je pripravljen na pogovor v širši sestavi. Spomnil je, da je prejšnji teden predlagal pogovore z aktualnimi nosilci odgovornosti za izhod iz sedanjega položaja, ki je nastal po vložitvi referendumskih pobud. Na njegovo pobudo se je že odzval predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Predsednik Türk je sicer pred današnjim sestankom izjavil, da ne ge za nobeno tekmovanje med Janšo in njim. "To ni nobeno tekmovanje. Meni je čisto vseeno, kje se bomo dobili. Gre se za to, da se sestanejo pravi ljudje," je izjavil predsednik in dodal: "Moja edina skrb v tem trenutku je, da ko gre za oba zakona in referendumski pobudi, najdemo skupen jezik in skupno pot naprj."

"Podoben pogovor bi želel imeti tudi z vami kot predsednikom vlade. Če menite, da bi v takem pogovoru moral sodelovati še kdo, so to po mojem mnenju predsednik državnega zbora in predstavniki pobudnikov referendumov," je v pismu Janši zapisal Türk.

Pozneje je njegov tiskovni predstavnik pojasnil, da čeprav je predsednik načeloma vabil v predsednikov urad, to še ne pomeni, da ni bil pripravljen sestankovati kjerkoli – pa naj bo to modri, zeleni salon, kristalna palača ali soba 70.

Da ni pomembno, kje je sestanek, je dejal tudi predsednik vlade Janša. Bolj pomembno po njegovem je, "da bi se kaj dogovorili", čeprav dvomi, da bo glede na okoliščine sklenjen kakšen konkreten dogovor. "A upanje umira zadnje," je dodal. Na vprašanje, ali je glede na to, da se je odločil, da bo sestanek potekal pri Türku, naredil korak nazaj, pa je dejal, da je naredil "korak naprej".

Pahor je pred sestankom dejal, da si bo vneto prizadeval za to, da bi ga rezultati pogovorov presenetili. "Je pa sestanek sklican v okoliščinah, katere ne obetajo," je dejal. Razlog, da se udeležuje pogovora, tako po njegovih besedah ni zelo velika vera v velik napredek glede vprašanj, ki jih bodo obravnavali, "pač pa dolžno spoštovanje funkcije predsednika republike".

Zver pa je celoten zaplet o tem, kje bo potekal sestanek in kdo po povabil nanj, označil kot nepotreben.

Janševo vabilo

Kot razloga za sklic sestanka je premier včeraj navedel napoved Evropske komisije o poglabljanju recesije v Sloveniji in veliko zaskrbljenost voditeljev Evropske unije zaradi vedno novih blokad pri uveljavljanju nujnih protikriznih ukrepov. Premier ob tem meni, da bi bilo enotno sporočilo vseh kandidatov dobrodošla pomoč pri konsolidaciji nastale situacije.

Na srečanju naj bi govorili tudi o morebitnem sklicu predsednikov vseh parlamentarnih strank.

Komentarjev 28
  • zdrej 09:19 09.november 2012.

    Zakaj bi pa šel, če itak lahko dokažejo nezakonitost pridobljenih dokazov. Nima smisla glede naših sodišč.

  • zdrej 09:18 09.november 2012.

    Meni je pa tak smešno, ko je Turk omenil da je zdaj čas da se združijo. Zveni zelo populistično, saj je zdaj čas da jih zbere na sestanku, tik preden bodo volitve. Prej pa skoraj nikdar. Sestanek pri predsedniku ...prikaži več bi moral biti enkrat mesečno ne enkrat na par let. In ker je pač tako dobim občutek, da je to samo del volilne kampanje. Po moje turk ne bo več predsednik, ker je bilo preveč napak in ker mediji z svojimi dejanji zadnje čase zmanjšujejo neko politično amnezijo, ki je zadnjih 10 let zelo prisotna pri volilcih.

  • KLOBO 19:15 08.november 2012.

    Ljimonjad !! Res si Kekec ! Sluzasti Turk ni bil nikoli predsednik SLO in ne bo!! Je le en zapravljivec, ki ga plačujemo davkoplačevalci! Glede na njegove sposobnosti ga pa prav lahko zamnenja vsak, mislim da je še tista Fanika ...prikaži večka - brezdomka boljša od tega sluzavca !1