Slovenija
19 ogledov

Janša: "Danes stavkali tisti, ki jih kriza ni prizadela"

vlada na Ptuju, dan stavke
1/18
Nino Verdnik
"Po naših ocenah so danes stavkali tisti, ki jih kriza ni prizadela. Drugi, ki jih pa je, so delali tudi za tiste, ki so stavkali," je danes v Ormožu povedal Janez Janša.

"Gospodarstvo danes težko dela in si ne bi mogli privoščiti, da bi stavkali. Poučno bi bilo, da bi šel kdo, ki stavka, pogledat v ta podjetja, kako delajo in s kakšnimi težavami se soočajo," je danes povedal minister za gospodarstvo Radovan Žerjav.

"Zakon mora biti sprejet, šele potem lahko začnejo zbirati podpise, zato tega nima smisla komentirati," pa je povedal premier Janez Janša.

"Po naših ocenah so danes stavkali tisti, ki jih kriza ni prizadela. Drugi, ki jih pa je, so delali tudi za tiste, ki so stavkali," je še povedal Janša.

"Nobene dileme ni," je zatrdil Janša, "institucije, ki so bile danes zaradi stavke zaprte, en dan ne bodo dobile denarja za plače tistih, ki so stavkali."


Danes jih ni stavkalo toliko, kot jih je v zadnjih treh letih izgubilo službo, je še dejal Janša in dodal, da ta vlada nima več nobenega manevrskega prostora več, zato je treba ukrepe sprejeti čim prej.

Pličanič: Stavka nepotrebna

Minister za javno upravo Senko Pličanič pa meni, da je stavka javnega sektorja trenutno nepotrebna, ob čemer poudarja, da bi morali stopiti skupaj in hitro doseči dogovor. Verjame sicer, da bo vlada s sindikati dosegla dogovor v tednu ali dveh, sindikati pa bi morali po ministrovem mnenju razmisliti, kaj je sploh njihov cilj in kaj želijo doseči.

"Vsi bi morali stopiti skupaj in doseči dogovor ne glede na politične cilje. Za to bo še čas kasneje. Sedaj pa gre za to, da javno finančno stabiliziramo Slovenijo," je jasen minister. Pojasnjuje še, da lahko prihranek delno realizirajo tudi v prihodnjem letu, toda pomembno je, da dogovor dosežejo zdaj.

Vizjak: Verjetno posledice tudi za zaposlene

Minister za delo Andrej Vizjak je pred današnjo sejo upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) opozoril, da bodo zaradi današnje splošne stavke javnega sektorja zagotovo nastali stroški, ki jih bodo verjetno nosili tudi zaposleni. Predsednik GZS Samo Hribar Milič sicer meni, da v podjetjih zaradi stavke ne bo nastala večja škoda.

Vizjak je pred sejo odbora poudaril, da pogajalci na sindikalni ravni niso enotni, saj se zavzemajo za različne stvari – nekateri so za odpravo plačnih nesorazmerij, drugi niso, eni so za znižanje plač, drugi ne.

Čas za sklenitev kompromisa je po Vizjakovih besedah do takrat, ko se bo o varčevalnih ukrepih odločalo v državnem zboru, torej še kakšen teden ali dva. "Ampak sem bolj pesimist kot optimist," je o možnosti sklenitve kompromisa dodal Vizjak.

Vlada na Ptuju

Vlada premierja Janeza Janše ima za današnjo sredo v načrtu obisk več kot 50 institucij, na delovnem posvetu pa so se posvetili regijski problematiki in poskušali rešiti nekatere konkretne odprte probleme in vprašanja regije, spregovorili so o razvojnih možnostih ter pregledali, s katerimi ukrepi lahko vlada pospeši razvoj.

Premier je že v torkovem pogovoru za Radio Ptuj napovedal, da bodo morali poiskati tudi "tiste točke, pri katerih bo treba odkrito povedati, da denarja ta trenutek ni in bo projekte morda treba preložiti na boljše čase". Vlada se bo seznanila tudi z zastoji pri umeščanju nekaterih infrastrukturnih projektov, ki na realizacijo čakajo že leta.

Komentarjev 55
  • stalker 23:23 18.april 2012.

    če bi šiptarji u politiki nehal kradt pa jih poslat u zapor bi slovenija lahk vlik prsparala keša tko pa skos en pa se ostali kradejo sam da si napolnejo žepe mah najbol bi blo poklicat plačane morilce pa postrelt ...prikaži večt une politike k kradejok zapor jih ne bo nc spremenu

  • 1111 21:56 18.april 2012.

    Če je kdo prizadet, je gologlavc in njegova ekipa!!! ...slika vse pove, kup gnoja!

  • Avatar atojeto
    atojeto 21:48 18.april 2012.

    Vržimo denar skupaj, da dokonča kliniko v Avstraiji in se odseli. Bo najmanj škode.