Slovenija
14 ogledov

Janša: Dnevnik je problem

Na MMZ zatrjujejo, da ne prisluškujejo nikomur. Žurnal24 main
Problem ni samo na zunanjem ministrstvu, ampak v mediju samem, se je premier Janša odzval na poročanje Dnevnika o sestanku med Drobničem in predstavniki ameriškega State Departmenta.

Po Janševih besedah je problem tudi v tem, "da se nek občutljiv dokument hkrati objavi v nekaterih slovenskih in srbskih medijih". "Za čuda gre v Sloveniji za isti medij, ki je leta 1991 pozdravil prihod jugoslovanskih tankov. Vsi smo upali, da so se nekatere stvari pri nas v tem času spremenile, a žal se niso," je še dejal Janša.

Janša se je tako odzval na pisanje slovenskega časnika Dnevnik in beograjske Politike, ki sta v petek razkrila vsebino dokumenta, ki je nastal po sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Na srečanju so dali slednji Drobniču med drugim vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU.

Zunanje ministrstvo je na spletni strani zapisalo da so "ZDA prijateljska in zavezniška država, s katero se Slovenija posvetuje na suveren in enakopraven način". Na ministrstvu so ogorčeni zaradi ravnanja svojih uslužbencev, ki so zaupne dokumente predložili medijem, njihova dejanja so označili kot "nezakonita, nečastna in neprofesionalna". Objava članka po mnenju ministrstva škoduje ugledu in verodostojnosti slovenske diplomacije in države.

"V Dnevnikovem članku slovenskim diplomatom in slovenski zunanji politiki na način, ki spominja na žargon nekdanjih partijskih politbirojev, pripisujejo privrženost, če ne celo podrejenost politiki ZDA. Takšno pripisovanje razodeva nepoznavanje slovenske zunanje politike in seveda nepoznavanje diplomatskega poklica," še pravijo na ministrstvu.

Z MZZ so že v petek sporočili, da bodo v zvezi z nepooblaščeno objavo internega dokumenta ministrstva sprožili dejavnosti za ugotovitev vzrokov in ozadja. Med drugim so odredili interno preiskavo, poostrili računalniški sistem dostopa do informacij in povabili na posvet v Ljubljano veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.