Slovenija
1 ogledov

Janša dobil zaupnico

Vlada Janeza Janše je dobila zaupnico. Žurnal24 main
Vlada premierja Janeza Janše je v državnem zboru dobila zaupnico. Zanjo je glasovala večina, in sicer 51 poslancev.

Poslanci in poslanke državnega zbora so vladi premierja Janeza Janše po večurni razpravi izkazali zaupnico. Od 84 prisotnih je za zaupnico glasovalo 51 poslancev, proti pa 33. Zaupnico vladi je izglasovalo vseh 49 poslancev koalicije ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, medtem ko je 33 opozicijskih glasovalo proti, šest pa se jih glasovanja ni udeležilo.

Janša razočaran nad opozicijo
Premier je po izglasovani zaupnici izrazil razočaranje nad opozicijo, ki se po njegovem mnenju ni uspela ograditi od "blatenja države v tujini". Zaupnica je vezana na predsedovanje EU, tako da bi jo morali podpreti tudi stranki SD in Zares, je še dodal. Po zaupnici bo vlada zaključila priprave na EU in se bo posvetila blaginji državljanov, je še dodal Janša. Kot je zaključil predsednik vlade, upa, da je razprava prispevala, da bo izvoz laži v tujino nekoliko manjši, v nasprotnem primeru so na voljo enake možnosti, kot so bile prejšnji torek.

Janša je zahtevo v DZ vložil v četrtek pozno zvečer, v njej pa je kot utemeljitev zapisal, da je v nastalih razmerah uspešno delo vlade pri vodenju EU in ostalih strateških projektih ogroženo. Kot je navedel, mora vlada v času največjih naporov v tujini odgovarjati še na nesmiselne obtožbe, ki tja prihajajo iz Ljubljane.


Za zaupnico je glasovala večina poslancev in poslank © BOBO

 
Bajuk: Iskali smo razumevanje celotnega političnega prostora
Predsednik NSi Andrej Bajuk je po izglasovani zaupnici vladi dejal, da se strinja s predsednikom vlade, ko je izjavil, da iščejo neko "podporo in razumevanje celotnega državnega zbora in celotnega političnega prostora". Podpora se mu zdi pomembna "tudi zaradi negativnih sporočil, ki so bila poslana po svetu iz slovenske države".

Pahor: Treba se bo pogovoriti, ali sporazum še velja

Predsednik SD Borut Pahor je po izglasovani zaupnici vladi v parlamentu dejal, da bo premier moral pojasniti svojo izjavo, da je sporazum o nenapadanju le še mrtva črka na papirju. Pahor zato od Janše želi odgovor na vprašanje, ali sporazum o nenapadanju še velja. Če še velja, se bo po Pahorjevem mnenju treba usesti in pogovoriti, kaj je treba narediti, da bodo stvari tekle tako, kot si vsi želijo.

Lahovnik: Ta dramaturški zaplet je imel znan izzid
Če bi predsednik vlade resno mislil, bi odstopil že z začetkom prejšnjega tedna, je po izglasovani zaupnici vladi dejal vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik . " Ta dramaturški zaplet je imel znan izzid. Mi te vlade nismo podpirali in je tudi sedaj ne podpiramo, " je dodal. Po njegovih besedah jo podpirajo isti, kot že doslej. "Vlada bi lahko ta teden počela kaj bolj koristnega, tako pa se je en teden ukvarjala sama s sabo ," je še menil Lahovnik. Na vprašanje, ali bodo vložili interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Dragutinu Mateju , pa je Lahovnik na kratko odgovoril: "Normalno, stvari gredo naprej. "

Janša: Razlog za zaupnico razpad temeljnega soglasja o vodenju EU

Janša med govorom. © BOBO

 
Janša je pred glasovanjem o zaupnici vladi pojasnil nekatere razloge, ki so vodili do zahteve za današnjega preverjanje zaupanja. Osnovni razlog zanjo je po njegovih besedah razpadanje temeljnega soglasja o tem, da Slovenija enotno odgovori na zgodovinski izziv predsedovanja EU, ter oviranje in onemogočanje vlade pri izpeljavi teh nalog.

Premier je najprej zavrnil interpretacije, da je šlo pri predsedniških volitvah, ki so bile minulo nedeljo, za glasovanje proti vladi, saj ta na njih ni sodelovala. Prav tako ne drži, da vlada omalovažuje izide predsedniških volitev. Volivci so se odločili po svoji vesti in vlada izide spoštuje, poudarja Janša.

''Opozicija obrnila ploščo''
Janša je spregovoril tudi o odzivih na njegovo izjavo o morebitnem odstopu, ki je bila v delu politične javnosti sprejeta z velikim presenečenjem. "Iste javnosti, ki je vlado pozivala, naj sama odstopi." Po Janševih besedah je tako nastala zmeda, saj so tisti, ki so vlado pozivali, naj odstopi, "naenkrat obrnili ploščo in začeli trditi, da je odstop vlade neodgovorno dejanje" . Na podlagi teh "spremenjenih tonov" je nato Janša stranke opozicije pozval, naj koalicijo okrepijo, vložijo konstruktivno nezaupnico ali pa najdejo večinsko zaupanje v parlamentu in se bo vlada sama umaknila.

Janša: Vsaka parlamentarna stranka ima mandat za sodelovanje v vladi

Vlada in opozicija odštevata čas. © BOBO

 
"V roku dveh ur sta bili ponudbi zavrnjeni," poudarja Janša in dodaja, da so te stranke ponudbo za sodelovanje v vladi zavrnile že leta 2004. Zavrnil je odgovor opozicijskih strank, češ da za sodelovanje v vladi nimajo mandata volivcev, saj ima vsaka stranka, ki je izvoljena v parlament, mandat za sodelovanje v vladi. Po posvetih se je predsednik vlade nato odločil, da predlaga glasovanje o zaupnici. "Predlog še ni bil dobro poslan v državni zbor, ko smo dobili odgovor, da zaupnice ne bomo dobili, ker je vlada slaba, kljub temu da je slaba, pa naj vlada naprej."

''Koalicija dela najmanj tako dobro kot prejšnje''

Premier je tudi poudaril, da razlog za zaupnico ni stanje v vladni koaliciji, saj sedanja koalicija dela "najmanj tako dobro, kot so delale prejšnje koalicije".   Ta reinterpretacija ima za namen zakrivanje osnovnega razloga, to pa je razpadanje temeljnega soglasja o tem, da Slovenija enotno odgovori na zgodovinski izziv, pred katerim je celotna država. Slovenija je namreč sprejela ponudbo, da je pripravljena voditi EU, in vse do septembra je kazalo, da zaveza ob glasovanju v državnem zboru drži.

''Laž se je načrtno razširila po Evropi in svetu''

Na poti v parlament. © BOBO

 
Nato pa se je pokazalo, da to temeljno soglasje, ki sicer opoziciji ne omejuje kritike vlade na domačem parketu ali odvzema nadzornih instrumentov, razpada, ugotavlja premier. "V največji opozicijski stranki so sprejeli oceno, proti kateri, ne glede na to, da je lažna, ne bi imel ničesar, če bi ostala doma" . Formulacija glede medijske svobode iz ocene stanja Socialnih demokratov po njegovem mnenju ni bila namenjena temu, da se stvari razčistijo doma, "ampak je dobila nadaljevanje v drastični diskreditaciji države" .

"Ta laž se je načrtno razširila po Evropi in po svetu, nato pa se je pojavila novinarska peticija, ki vlado obtožuje natančno istega delikta kot ocena stanja Socialnih demokratov." Enaka informacija, kot je v peticiji in oceni stanja Socialnih demokratov, se po Janševih besedah širi tudi v političnih krogih, posredovana pa je bila kot stališče civilne družbe.

Tujina po premierjevem mnenju dobiva izkrivljene informacije iz Slovenije
Janša je v nadaljevanju obrazložitve zahteve o glasovanju o zaupnici vladi poudaril, da se v tujini v povezavi s Slovenijo pojavljajo tri teme, in sicer, da vlada cenzurira medije in je nevarna za prihodnost EU, da vlada krši človekove pravice Romov in tako imenovanih izbrisanih. Premier je očitke zavrnil in ocenil, da tujina dobiva izkrivljene informacije, ki prihajajo le iz Slovenije. "Slovenija ne krši pravic Romov, vlada ne kontrolira medijev in teza, da je izbrisala 18.000 ljudi, ni resnična," je dejal Janša.

Janša je predstavil tudi gradivo, v katerem je navedeno, da dve največji opozicijski stranki obvladujeta večino slovenskih medijev. In sicer prek Bojana Petana , ki je član LDS in predsednik uprave DZS, medije, kot so Dnevnik, Direkt, Stop, Nedeljski dnevnik, Jana, Stop, Lady, Hopla, Eva in Obrazi. Največja opozicijska stranka SD pa prek predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota , ki je član SD, obvladuje Delo, Slovenske novice, Večer, Nedelo, Total tedna in 7 dni, je dodal.

Opozicija delno obstruirala razpravo

Čeprav je DeSUS podprl vlado, opozicija opozarja, da z zaupnico kriza morda ne bo končana. © BOBO

 
Poslanci SNS so že v popoldanskih urah napovedali, da jih ne bo v državnem zboru, ko bo Janša predstavljal argumente za svojo odločitev glede glasovanja o zaupnici vladi. Dvorano pa so zapustili tudi poslanci LDS, iz vrst SD pa sta iz dvorane odšla Milan M. Cvikl in Anton Rop .

Pahor ni klical novinarjev
Po mnenju Pahorja je položaj, v katerem se je znašla država, v večji meri povzročila sedanja vladajoča koalicija. Na očitke, da prek člana SD in direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota vpliva na medije, je odgovoril: "Mislim, da vi, novinarji, in vaši uredniki, skozi leta mojega predsednikovanja stranki dobro veste, če sem kdaj in kolikokrat zavrtel telefon in skušal kakorkoli vplivati ali izvedeti od medijev."

Kresalova: Janša želi utišati vsakršen glas kritike v državi
Predsednica LDS Katarina Kresal je po današnjem nastopu predsednika vlade Janeza Janše v državnem zboru izrazila zaskrbljenost, saj je po njenem mnenju premier ob napovedi glasovanja o zaupnici želel utišati opozicijo, sedaj pa naj bi želel utišati vsakršen glas kritike v državi. Kresalova je presenečena, da iz ust nekoga, ki je bil zaradi svoje kritične misli celo zaprt, sliši takšne besede proti kritiki medijev in opozicije.

Peče: Janša naj odstopi
Poslanec SNS Sašo Peče je v pogovoru za TV Slovenija povedal, da je Slovenija v obdobju osebnostne krize predsednika vlade Janeza Janše. Peče meni, naj Janša odstopi, če se počuti nesposobnega. "V zadnjih treh letih vladanja vlade premiera Janše smo naredili korak nazaj na vseh področjih," je še opozoril.

Predsednik Zares Gregor Golobič je bil mnenja, da imamo v Sloveniji pluralno novinarsko sceno in da so vendarle mediji povsod kritični do vlad. " V naši državi so nekateri poskušali medije podrediti, a jim ni uspelo, " je dodal Golobič in poudaril, da je premier z današnjim govorom v DZ nakazal konstruktiven kompromis pri sprejemu novega šolskega zakona.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.