Slovenija
21 ogledov

Janša: Država nazaduje

Janez Janša (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Člani sveta SDS na današnji seji o gospodarskem in političnem stanju v državi. Janša: Država nazaduje.

Kot je dejal predsednik stranke Janez Janša v izjavi za javnosti ob robu seje, ugotavljajo, da odkar Slovenijo vodi naveza Pahor - Türk, država nazaduje tako na ekonomskem področju kot na področju demokracije.

Na seji stranke so izrazili zaskrbljenost zaradi nazadovanja Slovenije na lestvici standarda v EU. Z 91 odstotkov povprečne razvitosti EU v letu 2008 smo v lanskem letu padli na 88 odstotkov, pojasnjuje Janša. Ob tem dodaja, da se je to zgodilo v času, ko je bila celotna EU v enakih pogojih krize.

"SDS v tem trenutku predstavlja v slovenskem političnem prostoru edini faktor stabilnosti," je prepričan prvak stranke. Po njegovi oceni so namreč povsod drugje težave.

Za predčasne volitve
"Ob tem zdrsu bi morali v vladnih in predsedniških dvorih zvoniti vsi alarmni zvonci," pravi Janša. Namesto tega pa se po njegovem krivda prenaša na kritično javnost. "V demokraciji je tako, da če ljudstvo ni zadovoljno, zamenjajo oblast in ne obratno," je dejal.

Zato bi bile po njegovem mnenju predčasne volitve smiselne in tudi najboljši protikrizni ukrep. V vseh državah, kjer zaupanje v vlado pade pod 25 odstotkov in v Sloveniji je tako že nekaj mesecev, bi razpisali predčasne volitve, je dejal. Zato je Slovenija pri tem po njegovem mnenju velik unikum.

Janša je spomnil na poziv poslancev koalicijske LDS vladi k oblikovanju pravih prioritet. "Kot da ljudje ne bi vedeli, kje sedijo," je dejal Janša. Poleg tega je komentiral izbiranje vodje poslanske skupine Zares. "Če se ne znajo zmeniti, kdo bo vodil to majhno poslanko skupino, kako bodo potem vedeli, kako voditi državo," se sprašuje.

Čudne zadeve in reforme, ki ne gredo skozi
Po njegovem mnenju takšni dogodki "dodatno vnašajo občutek, da se v Sloveniji ne ve, kdo pije in kdo plača". Pri tem je še spomnil na zastaranje primerov, kot je Satex, in "na čudne zadeve, ki se spet dogajajo v aferi bulmastifi". Slednji primeri po njegovem mnenju ljudi prepričujejo, da Slovenija ni pravna država in da zakoni ter pravila ne veljajo enako za vse.

Dotaknil se je tudi vladnih reform. Kot poudarja, doslej ni šla skozi še nobena reforma. Poleg tega so po njegovih besedah v SDS zelo skeptični glede prioritet, ki jih vlada izbira pri napovedovanju teh reform.

Glede pokojninske reforme pa pravi, da gre za popravke zakona in izključno restrikcije, torej za zamrznitev usklajevanja pokojnin s plačami in za podaljšanje delovne dobe. Po njegovem mnenju bo treba zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v naslednjih letih popravljati. Takrat pa bo vlada, katera koli že bo na oblasti, v zelo težkem položaju, saj bo slovenski javnosti morala pojasniti, zakaj se zakon po nekaj letih ponovno spreminja, pravi predsednik SDS Janez Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.