Slovenija
20613 ogledov

Janša odgovoril na očitke, da vzpostavlja avtoritarni režim

Janez Janša in Borut Pahor Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
Janša: V vladi ne mlatimo prazne slame, ampak sodelujemo.

Predsednik SDS je v pogovoru za tednik Demokracija zavrnil očitke o avtoritarnih težnjah. Takšni očitki "prihajajo od tistih, ki so državo pustili golo in boso pred eno najtežjih preizkušenj v zgodovini tega naroda", je dejal. Razliko med sedanjo vlado in tremi njenimi predhodnicami pa vidi "v tem, da mi ne mlatimo prazne slame, ampak sodelujemo".

Predsednik vlade in SDS je izpostavil, da so vse protikoronske svežnje usklajevali z vsemi deležniki, s sindikati in gospodarstvom, in k sodelovanju povabili tudi opozicijo. Zato "trditve o namerah po vzpostavitvi avtoritarnega režima ne zdržijo zdravorazumske presoje", je povedal.

Janša je sicer ob očitkih prvaka LMŠ in nekdanjega premierja Marjana Šarca, da vlada nima več legitimnosti, izrazil obžalovanje, da "tudi v tako usodnih časih, kot je današnji, nekateri ne znajo preseči svojih zamer, predsodkov in jeze". "Namesto da bi prispevali po svojih najboljših močeh, uporabljajo ščit cinizma in s svojimi besedami med ljudi v časih, ko bi potrebovali predvsem upanje in spodbudo, vnašajo nezadovoljstvo, nemir in razdor".

Odzval se je tudi na potezo opozicijske SD, v kateri so pripravili seznam 10 + 100 napak tretje vlade Janeza Janše, pri čemer pa jih pri premierju in ministrih najbolj moti njihov način vodenja in komuniciranja. "No, mi njihovim vladam nikakor ne bi mogli našteti sto napak, saj v treh mandatih niso sprejeli toliko ukrepov. Sto in več izgubljenih oziroma zapravljenih priložnosti, to pa ja," je pripomnil predsednik SDS.

Mandat vlade bo po njegovih besedah sicer zaradi "propadlega eksperimenta Marjana Šarca" močno skrajšan. Bo pa vlada po Janševi napovedi storila vse, da v preostalem času ustrezno prenovi socialne sisteme, pripravi temelje dolgotrajne oskrbe, oblikuje demografski sklad, pripravi ukrepe za lažje in hitrejše umeščanje projektov v prostor, poenostavi davčne postopke in zagotovi učinkovito varovanje državne meje.

Demografijo Janša vidi kot enega temeljnih izzivov starajoče se družbe, prav "zato je pomembno, da sklad čim prej spravimo v življenje". Osnutek zakona je po njegovih besedah že pripravljen.

Med glavnimi prioritetami slovenskega predsedstva Svetu EU pa je Janša navedel izboljšanje konkretnih zmogljivosti EU in držav članic za spopad z globalnimi krizami, kot sta pandemija ali pa obsežen kibernetski napad. Posebno pozornost bodo posvetili tudi razmeram na Zahodnem Balkanu, vzhodni soseščini in širitveni agendi, je še napovedal.

 
Komentarjev 73
  • Franjo Erman 20:37 25.junij 2020.

    Baraba šiptrska lopovska, marš u arest

  • Kirka 20:04 24.junij 2020.

    Janša izgleda kot zombi in reglja kot žaba. V osnovni šoli pa je pri slovenščini najbrž na vprašanje stavčne analize začel seštevati številke. Če ni znal, so bili pa krivi "tisti", ki so se zadevo izmislili. Tako bluzi, da zgleda že prav neumno.

  • Decko 19:50 24.junij 2020.

    Drugega Janša ne zna kot zanikat pa sendviče talat. Brez cerkvene finančne potuhe tko nikol ne bi nič dosegel.