Slovenija
37 ogledov

Janša eno, Hrastar drugo

Zvonko Hrastar in Janez Janša se poznata iz leta 1988. Takrat je Hrastar (desno) Žurnal24 main
Pismo. Domnevni naslovnik Janša ga potrjuje, domnevni pisec Hrastar ne.

Obveščevalske zdrahe. Ali je Zvonko Hrastar, odpuščeni uslužbenec Sove, bivšemu premierju Janezu Janši ponujal sodelovanje? V uredništvo smo prejeli pismo, naslovljeno na Janšo in datirano z 19. januarjem 2005, pod njim pa je podpisan Hrastar. Janša je  prejem pisma potrdil, medtem ko Hrastar avtorstvo zanika.

Premierja prosi za dialog

Poročen s tožilko
Obtožni predlog. Zvonko Hrastar je poročen z Branko Zobec Hrastar, ki je spisala obtožni predlog zoper Janeza Janšo v aferi Patria. “Z ženo se o tem doma ne pogovarjava,” pravi Hrastar.

Hrastar je ostal brez službe v Sovi, ko je to vodil Iztok Podbregar. V pismu Janšo poziva k dialogu, s katerim bi konstruktivno prispevala k ureditvi razmer, končuje pa ga tako: “Najinega sodelovanja se veselim, saj iskreno upam, da bo tudi v Slovensko obveščevalno varnostno agencijo prineslo vonj pomladi.”

Nepravilnosti v Sovi
Hrastar je avtorstvo pisma zanikal. Z Janšo po juniju 1988 ni “imel dialoga”, priznal pa je, da je opozarjal na nepravilnosti v Sovi. Po izgubi delovnega mesta rešuje spor na sodišču. Ima pravnomočno odločbo, da je bila njegova premestitev v Kranj nezakonita.  

Kaj pravi Janša
Janša o pismu pravi nasprotno: “Pisma se bežno spomnim, njegovo vsebino oziroma navedbe je najprej razčiščeval direktor Sove, nato pa Hrastar. Kolikor mi je znano, je pričal tudi pred posebno vladno komisijo, ki je raziskovala sume nezakonitega delovanja Sove.” Sam z njim ni sodeloval na noben način.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.