Slovenija
17 ogledov

Janša: Gre za šikaniranje opozicije

Mateja Rokvič odhaja z mesta glavne inšpektorice. Žurnal24 main
Notranja ministrica Katarina Kresal je zaradi preiskave o varovanju Janševe poroke odstavila glavno inšpektorico Matejo Rokvič. Janša: Ne vem, ali bo odgovarjala prava oseba.

Notranja ministrica Katarina Kresal trdi, da je za poziv inšpektorata izvedela iz medijev. Zatrdila je, da za njegovo ravnanje ni vedela ne ona ne njeni ožji sodelavci. "Ker se mi je zadeva zdela skrajno nenavadna, sem danes zjutraj zahtevala preverjanje vseh dejstev," je pojasnila.

 

Mateja Rokvič

Na tem mestu je od septembra 2006, najprej kot v. d., s februarjem 2007 pa kot glavna inšpektorica. Pred tem je bila zaposlena na inšpektoratu za obrambo.

Hkrati je s 1. septembrom razrešila glavno inšpektorico Matejo Rokvič , ker je inšpektorat neupravičeno obtožil Janeza Janšo, da je najel službo za varovanje brez licence.

Janša: Ponorela oblast
Predsednik SDS Janez Janša je ob tem opozoril, da se pod sporen dopis, ki mu ga je glede varovanja na njegovi poroki posredoval inšpektorat za notranje zadeve, ni podpisala glavna inšpektorica, ampak neka druga oseba . "Ne vem, ali je bila glavna inšpektorica seznanjena s tem in ali bo odgovarjala prava oseba," je dejal.

Po njegovem ne gre za posamičen dogodek, ampak niz dogajanj v zadnjih dneh in tednih. "Ta oblast je popolnoma izgubila kompas, ponorela. Namesto da bi se ukvarjala z gospodarsko krizo, z resnim gospodarskim kriminalom ali pa nebrzdanim bogatenjem stečajnih upraviteljev, se ukvarja s šikaniranjem opozicije," meni prvak opozicije.

Janša pričakuje, da se bo ministrica ali pa tisti, ki je neposredno sprožil ta postopek, opravičil domačinom v Drežnici ter vabljenim na poroko, ki so zaradi gneče, ki je nastala, pomagali urejati promet in poskrbeli za to, da se je "dogodek vsaj približno odvil po planiranem scenariju" .

 

Postopek se bo zaključil

Katarina Kresal v takšen postopek kot ministrica ne more posegati – ne more ga niti začeti niti ustaviti. Je pa kot ministrica odgovorna za delovanje inšpektorata, njegovo strokovnost in učinkovitost. Postopek bo tako zaključen, ker je po besedah ministrice v popolni pristojnosti inšpektorata.

Postopek proti službi
Ministrica Kresalova je poudarila, da sam postopek ne teče zoper predsednika SDS Janeza Janšo , ampak zoper družbo za zasebno varovanje, ki naj ne bi imela licence za zasebno varovanje.

Postopek je bil po njenih besedah sprožen po uradni dolžnosti na podlagi poročil medijev, pri čemer je bil Janša "zaprošen za posredovanje podatkov o družbi za zasebno varovanje, ki naj bi varovala ta dogodek" .

Kot je izpostavila, dopis Janše ničesar ne obtožuje in mu ničesar ne očita. "Strogo pravno gledano inšpektorat torej ni prekoračil svojih pooblastil pri nadzoru nad zasebnim varovanjem. Kljub temu pa menim, da je treba takšno zadevo in tak dogodek ocenjevati tudi s stališča strokovnosti, prioritet, sorazmernosti in seveda tudi življenjskosti," je dejala.

Porušeni odnosi
Za menjavo na vrhu inšpektorata se je odločila zaradi "nejasnih prioritet inšpektorata, kar se je pokazalo v njegovem delovanju v zadnjem obdobju".

Na Janševi poroki naj ne bi bilo varnostnikov. © Žurnal24

 
Odnosi med inšpektoratom ter direktoratom za policijo in druge varnostne naloge so bili "skrajno porušeni, celo do te mere, da so se navzkrižno podajale različne kazenske ovadbe" . Kot je dejala, na tem področju potrebujejo nov zagon.

Glavno inšpektorico Rokvičevo je zato pol ure pred novinarsko konferenco seznanila s svojo odločitvijo, da jo s 1. septembrom razreši z njenega položaja.

Kot je znano, je inšpektorat od Janeza Janše zahteval pojasnila, kdo ga je varoval na poroki, češ da je bila varnostna služba brez licence. Janša je pojasnil, da na poroki sploh ni imel varnostne službe, saj ni bila mišljena kot javni dogodek. Ker so novinarji zanjo izvedeli in je nastala gneča, so promet usmerjali kar domačini v Drežnici. Prosil pa je tudi, naj mu inšpektorat posreduje "ime vira za lažno obtožbo" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.