Slovenija
15 ogledov

Janša in Janković že petkrat zavrnjena

slovenija 19.05.2010 Janez Jansa predsednik SDS, intervju, portret; foto:Sasa De Saša Despot
V postopku so bile spoštovane vse v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije zahtevane postopkovne določbe.

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo premierja, ki opravlja tekoče posle, Janeza Janše zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Kot med drugim ugotavlja sodišče, so bile v postopku spoštovane vse v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije zahtevane postopkovne določbe.

Upravno sodišče je sodbo, ki so jo izdali 11. marca, v obliki informacije javnega značaja objavilo na svoji spletni strani. Tako Janša, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, kot KPK imata možnost pritožbe na vrhovno sodišče v 15 dneh od prejetja sodbe. Obema strankama je bila sodba vročena danes, je v sporočilu za javnost še pojasnila predsednica sodišča Jasna Šegan.

Ob tem je dodala, da sodišče nadaljuje z obravnavo tožbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića. S sprejeto odločitvijo bodo prav tako seznanili medije in jo objavili na spletni strani.

Janša je sicer preko svojega odvetnika vložil tudi predlog za zadržanje zaključnega poročila protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju predsednikov strank, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev protikorupcijske zakonodaje. Upravno sodišče je Janšev predlog zavrnilo, odločitev pa je po Janševi pritožbi potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ocenili so, da v konkretnem primeru niso podani ne postopkovni ne vsebinski pogoji za izdajo začasne odredbe, saj tožnik ni izkazal ne zadostne verjetnosti, da je komisija posegla v njegove človekove pravice, ne nepopravljive škode na osebnih pravicah, so takrat sporočili iz KPK.

Matoz že napovedal pritožbo

Matoz je v odzivu na danes objavljeno sodbo upravnega sodišča potrdil, da je sklep sodišča prejel danes. "Glede na dejstvo, da je sodba pomanjkljiva in po našem mnenju nepravilna, bomo zoper to sodbo vložili pritožbo," je pojasnil.

"Čas je za ukrepanje"

Na komisiji upajo, da se bodo neutemeljeni poskusi diskreditacije poročila in same komisije zmanjšali in da bodo zavezanci ter z njimi povezane osebe upoštevali sodne odločitve. Omenjena sodba je po mnenju komisije sporočilo, da je čas, da se razprava "osredotoči na vsebinske probleme in ukrepe na tem področju, ne pa na politično problematiziranje in napade na institucije pravne države".

Komentarjev 2
  • tralala 15:58 19.marec 2013.

    Ne veseli se prehitro. Oba kriminalca se še sprehajata.

  • dragec 14:23 19.marec 2013.

    Vseh pet sklepov oziroma sodb je bilo za pritožnika Ivana Janeza Janšo oziroma Zorana Jankovića neuspešnih.BOGU HVALA - SODIŠČA ŠE DELUJEJO