Slovenija
562 ogledov

Janša in Putin zadovoljna

Janša putin EPA
Predsednik vlade Janez Janša se je prvi dan delovnega obiska v Rusiji danes zvečer v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Izrazila sta zadovoljstvo z razvojem dvostranskih odnosov med državama, premier Janša pa je ruske investitorje pozval k vlaganjem v Slovenijo.

Janez Janša je ruske investitorje preko različnih kanalov pozval, da so dobrodošli v Sloveniji, ne le na področju energetike, ampak tudi na področju storitev - finančnih in drugih.

"Slovenija ima dobre izkušnje z investicijami iz Rusije. Težko bi rekli, da so slabše od kakšnih drugih, prej mogoče kakšna boljša, in po tej poti je treba nadaljevati," je v izjavi za slovenske medije ocenil premier in dodal, da o prodajah slovenskih podjetij v paketu niso govorili.

Janša se z gospodarsko delegacijo danes in v torek v Rusiji mudi zato, ker je to eno od velikih tržišč za slovensko gospodarstvo, ki še raste. "Blagovna in storitvena menjava pa tudi investicije gospodarstev v obeh državah se povečujejo, so večje kot v času pred krizo," je dejal.

Kot je pojasnil, dobivajo z ruske strani zagotovila, da so slovenske investicije v Rusiji varne, slovenska stran pa poskuša rusko vlado in predvsem potencialne investitorje v Sloveniji prepričati, "da bomo v prihodnjih nekaj mesecih uredili hišo".

Putin zadovoljen s sodelovanjem

Putin je na pogovoru z Janšo izrazil zadovoljstvo z razvojem dvostranskih odnosov med državama in spomnil, da rastejo tudi vzajemne naložbe, pri čemer je opozoril, da bi morali medsebojno trgovino tudi diverzificirati.

Janša se je pred tem na pogovoru sestal še s predsednikom uprave ruskega plinskega giganta Gazprom Aleksejem Millerjem. V torek bo namreč sprejeta dokončna investicijska odločitev o gradnji slovenskega dela plinovoda Južni tok.

"Pogovarjali smo se o zaključku te dokaj dolge poti do torkovega podpisa končne investicijske odločitve. To je neka krona na tej zgodbi, ki smo je vsi zelo veseli. Pogajanja so bila z obeh strani, kot so me seznanili pogajalci, trda, vendar korektna," je za slovenske novinarje dejal Janša.

Na vprašanje o morebitnem nezadovoljstvu Bruslja z Južnim tokom je premier dejal, da plinovoda Nabucco ni. "Nabucco je narisan na papirju z mnogimi vprašaji, medtem ko je Južni tok več ali manj dejstvo, ker ima svoje vire in ker ima na koncu tudi odjemalce," je povedal premier.

Pri Južnem toku gre za realni projekt, ki je ravno tako realen, kot je bil plinovod Severni tok, je dejal premier in dodal, da ima tudi srednji in vzhodni del Evrope pravico do varne oskrbe z energenti.

"Slovensko stališče, tudi ko gre za te razprave znotraj EU, je, da ni pomembna samo diverzifikacija virov, ampak da je zelo pomembna tudi diverzifikacija poti," je dejal in dodal, da je Slovenija v pripravah na projekt Južni tok zelo natančno pregledala evropsko regulativo.

"Tisto, kar Slovenija podpisuje, je v skladu tako s tretjim energetskim svežnjem kot z drugimi pravili, ki veljajo na področju energetike v EU," je zagotovil in opozoril, da bodo morale tudi ostale države, ki jih Južni tok prečka, zadostiti tem pogojem.

Pri slovenskem delu Južnega toka bo v veliki meri uporabljena obstoječa trasa, del pa bo nove, je dejal Janša in spomnil, da bo imela Slovenija koristi tudi od tranzita. "Gre za denar, ki ga bo Slovenija dobila zaradi svoje geostrateške lokacije in ga bo nato vlagala v druge infrastrukturne ali podobne koristne naložbe," je povedal.

Janša nagovoril še slovenske podjetnike

Po pogovoru s Putinom je Janša nagovoril še slovenske gospodarstvenike in predstavnike slovenske poslovne skupnosti v Moskvi. Zahvalil se je vsem, ki so v kriznih časih na ruskem trgu povečali izvoz in dobiček. "Z naše strani bomo naredili, kolikor je v naši moči, da mogoče kakšno stvar zgladimo in da bo vaše delo nekoliko lažje," je zagotovil.

Janšev obisk v Rusiji je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med državama in gospodarskega sodelovanja. V torek se bo Janša sestal z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, nagovoril pa bo tudi udeležence rusko-slovenske poslovne konference, ki bodo iskali nove priložnosti za sodelovanje. Premiera Janšo v delegaciji spremlja okoli 40 gospodarstvenikov.

Komentarjev 3
  • dragec 14:21 13.november 2012.

    Oba sta zadovoljena!!!

  • Žurnalček 10:31 13.november 2012.

    E moj JJ , v Rusiji se ne da govoriti o uspešnem obisku , samo z sliko rokovanja med vama ! Južni tok , bi lahko podpisali tudi v Tunguziji. Z Rusi se košuje in napije , pol pa lahko ...prikaži več rečeš , da je bil obisk zelo prijateljski in uspešen !