Slovenija
7066 ogledov

Janša mora spet na zagovor k evroposlancem, tokrat je postavil pogoj

Janez Janša Vlada RS
Premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti bosta odgovore na vprašanja skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG) posredovala, ko bo video o položaju medijev predvajan na javni seji pristojnega odbora Evropskega parlamenta, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), je na slovensko vlado, premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija 31. marca naslovila več pisnih vprašanj. Kot so pojasnili v odboru Libe, tovrstna pisma praviloma ne predvidevajo časovnega roka za odgovore.

Vprašanj je precej in se dotikajo zelo različnih tematik, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce, do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov ter drugih. Na slovensko vlado so jih naslovili evropski poslanci iz skupin socialistov in demokratov (S&D), Renew in Zelenih, medtem ko je iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) prišlo samo eno.

Nadaljevanje dialoga v pisni obliki sledi razpravi o položaju medijev v Sloveniji, ki je potekala 26. marca.

"Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti bosta z veseljem posredovala vse odgovore na vprašanja članov skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), takoj, ko bo video, ki je bil poslan za predvajanje na seji, ki je potekala 26. marca 2021, prikazan na javni seji odbora Libe," so danes za STA sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier Janša pred tem na Twitterju zapisal, da omenjena skupina "nima nobenih pristojnosti, da zaslišuje kogarkoli" in da so se obravnave teme udeležili prostovoljno. Izrazil je pričakovanje, da bo evropska poslanka Sophie in 't Veld članom predvajala omenjeni video.

Gre za video posnetek o položaju medijev v Sloveniji, ki ga je Janša želel na omenjeni razpravi predvajati, namesto da bi sam predstavil položaj. Vodja skupine Sophie in 't Veld tega ni dovolila, je pa dopustila možnost, da se video predvaja na koncu razprave. Janša je to zavrnil in jo obtožil cenzure.

Komentarjev 35
 • ode 20:07 13.april 2021.

  To je sploh prvi slovenski vodilni politik, ki je z jajci udaril po mizi in se drznil nekoliko ugovarjati Bruslju. Zamislite, celo postavil jim je pogoj. To je velik preskok od dosedanje klečeplazne politike vseh barv do Bruslja, odkar smo v EU

 • Avatar Minovak
  Minovak 14:52 13.april 2021.

  Ali si se šolal na plačani in nevidni šoli v Kamniku? Povprašaj svetovnega rekorderja v metanju puške v koruzo), kje je...

 • Tupamaros 13:14 13.april 2021.

  Zagovor? Je Janša legitimni predsednik vlade ravnopravne članice EU ali države z diktaturo proletarijata?