Slovenija
29 ogledov

Janša in štirje podpredsedniki

Kakšno vlado lahko pričakujemo? Janša bo v njej zagotovo šibkejši, kot je bil v prejšnji.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V bodoči desni koaliciji razmišljajo, da bi imela vlada štiri podpredsednike; vsaka od koalicijskih partneric SDS naj bi dobila po eno podpredsedniško mesto. Takšen namig smo dobili včeraj.

Kaj bi pomenilo, če bi zamisel obveljala? Najbrž predvsem to, da bi bil Janez Janša razmeroma šibak predsednik vlade. Koalicijske partnerice bi ga prek podpredsedniških funkcij lahko temeljito nadzirale. Šibak pa bi bil tudi sicer. Imel bo namreč razmeroma malo svojih ministrov. Še zlasti bo pogrešal finančnega. Kako se bosta ujela z Janezom Šušteršičem? Tega ne vemo, lahko pa napovemo, da bo njun odnos dajal ton vladi. Mimogrede, tudi Pahorjevi vladi je dajal barvo odnos med dvema članoma, Borutom Pahorjem in Gregorjem Golobičem.

In ko smo pri Golobiču: Janševemu gospodarskemu ministru ne bo lahko, a ne samo zaradi gospodarske krize, ampak tudi zato, ker se bo soočil z “Golobičevo” energetiko. Bodo z zakonom o vladi določili posebnega državnega sekretarja za energetiko? Bo to bivši minister Andrej Vizjak, ki je bil v energetiki skoraj kot doma?

Tokratni zakon o vladi bo bistveno pomembnejši od dosedanjih, predvsem zaradi organizacijskih sprememb in krčenja števila resorjev. Janšev položaj pa bo odvisen tudi od tega, ali jim je sinoči v Virantovi listi uspelo prepričati Janija Sorška, da ostane v vladi. Dvojec Soršak - Šušteršič bi bil namreč izjemno močan, nemara celo močnejši od premierja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.