Slovenija
14914 ogledov

Janša in Tonin sta si javno skočila v lase, to je razlog

vlada janez janša matej tonin Vlada RS
Janša Toninu očita bratenje z Gibanjem Svoboda. "Dogovor, ki ga navajaš, ne obstaja in je plod domišljije," mu odgovarja Tonin.

Stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše je že maja pripravila predlog za vzpostavitev preiskovalne komisije, ki bi lahko preiskala morebitno odtekanje državnega denarja iz družbe GEN-i, a vse od takrat zaman čaka na podpise poslancev Nove Slovenije, je sporočil Janša. Za ustanovitev komisije potrebujejo 30 podpisov - SDS ima 27 poslancev, NSi pa 8. 

Janša je ob tem pripomnil, da bi lahko zadevo preiskali tudi policija ali tožilstvo, a da "tega seveda ni za pričakovati", omenil pa je tudi vlogo komisije za nadzor javnih financ pod vodstvom poslanca NSi in nekdanjega ministra Jerneja Vrtovca.

Vodenje le te bi sicer moralo po Janševem mnenju pripadati največji opozicijski stranki, "vendar jo je vladna koalicija dodelila Vrtovcu. Rezultati so znani."

Na pikro pripombo nekdanjega predsednika vlade se je hitro odzval predsednik NSi Matej Tonin. "Ko bo stranka SDS popolnila svoja mesta v KNOVS in KNJF, se lahko pogovarjamo tudi o preiskovalki. Pred tem pa je potrebno vzpostaviti opozicijsko večino v KNJF, da bo Jernej Vrtovec sploh lahko delal. Žal trenutno stranka SDS uspešno blokira tudi civilni nadzor nad obveščevalci," je zapisal.

Janša je Toninu zatem še enkrat očital povezave s koalicijskimi strankami: "Ker gre vodenje najpomembnejšega nadzornega organa, ki pripada opoziciji, seveda stranki z 8 in ne stranki s 27 poslanci? Ne sprenevedajmo se, saj vsi vemo, da gre za dogovor med Gibanjem Svoboda in Novo Slovenijo, made by MPogorevc."

Ob tem je Janša najverjetneje ciljal na Janeza Pogorelca, člana izvršilnega odbora stranke, ki je stranki SDS pred časom očital "kult osebnosti", Janši pa zabrusil, da je prav on sam največji problem desnice in hkrati razlog, da so večino časa v opoziciji.

Tonin se je ponovno odzval na Janševo izjavo, tokrat je snel rokavice. "Sicer ni pametno, da se pogovarjamo preko twiterja, ampak, če si začel, lahko: 1. Poslovnik DZ določa, da največji opozicijski poslanski skupini pripada mesto podpredsednika DZ. To imate. 2. KNOVS je vaš, KNJF pa naš. 3. Dogovor, ki ga navajaš, ne obstaja in je plod domišljije".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar pantani
    pantani 07:26 13.oktober 2022.

    Tole je zrežirano,da bolj ne more biti!!! Slabi in pokvarjeni igralci!!!

  • pravičnik77 20:32 12.oktober 2022.

    Jajotu je težko skočit v lase.... jih nima

  • igorgeus 19:44 12.oktober 2022.

    ah, predstava za javnost.