Slovenija
19 ogledov

Janša: Izključitev iz PEN podobna čistki SAZU iz leta 1948

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
Janša je prepričan, da je dopis PEN-a izjemen primerek dokumenta, ki ima zgodovinsko vrednost. Metodo izključevanja s skrivanjem odgovornosti pa primerja s 65 let staro metodo čistke Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Nekdanji premier Janez Janša še vedno ni prejel sklepa o izključitvi iz Slovenskega centra PEN, je razvidno iz njegovega sporočila podpredsedniku PEN Tonetu Peršaku, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija. Janša v pismu piše, da je farsa, ki jo Peršak zganja "kot poklicni politik trenutno na čelu Slovenskega centra PEN vsak dan večja".

Janša: V zapisniku ni sklepa, na katerega bi se lahko pritožil

Kot je zapisal Janša, je zapisnik upravnega odbora Slovenskega PEN, ki mu ga je Peršak poslal v dopisu 10. aprila, sicer izjemen primerek dokumenta, ki ga je vredno ohraniti za zgodovino oziroma zgodovinsko primerjavo, saj je metoda "izključevanja s skrivanjem odgovornosti preprosto povzeta po 65 let stari metodi čistke Slovenske akademije znanosti in umetnosti leta 1948".

Tudi tam ni bilo sklepa, na katerega bi se lahko izključeni član pritožil, je še zapisal Janša.

Peršak: Jasno je, o čem smo glasovali, primerjava pa je pretirana

Kot je dejal Peršak, je Janši še enkrat odgovoril, da PEN ni upravni organ ali sodišče ter, da je iz zapisnika seje upravnega odbora popolnoma jasno, o čem in kako so člani glasovali.

"Janša ima pobudo oziroma predlog prvega in glavnega pobudnika za njegovo izključitev, Vena Tauferja, ima poročilo častnega razsodišča na treh straneh in ima zapisnik upravnega odbora," je poudaril Peršak in dodal, da je to vse, kar obstaja. Po njegovih besedah Janša za pritožbo ne potrebuje posebnega sklepa.

Dodal je še, da je bila primerjava s postopkom iz leta 1948 verjetno malo pretirana.

Komentarjev 12
  • Darko 00:41 20.april 2013.

    NO, partija me ni in tega sem vesel. Tudi JJ me ni, imam mamo in očeta in sem jima hvaležen za vse kar sta naredila zame.

  • franke 20:30 19.april 2013.

    JANŠA ,KAJ NE BOŠ DAL ŽE ENKRAT MIRU.

  • franke 20:30 19.april 2013.

    KDO JE PA TEBE VZGOJIL,VERJETNO JANŠA.