Slovenija
19 ogledov

"Janša, Janković, Bavčar kdaj pred odgovornost?"

Shod soočenja
1/12
Anže Petkovšek
V središču Ljubljane se je danes na t. i. shodu soočenja zbralo okoli 200 protestnikov.

Zbrali so se na Prešernovem trgu, kjer so z govori, vzkliki in transparenti znova opozorili na pomanjkljiv boj proti korupciji ter se zavzeli za ureditev zaposlovanja in za spremembe v zdravstvu. Shod, ki se je končal pred poslopjem DZ, je minil mirno.

Na shod so pozvali v vstajniškem gibanju Kričač. Kot že na pretekle proteste so tudi tokrat vstajniki s seboj prinesli zastave in transparente različnih motivov in z različnimi napisi. Tako je bilo opaziti zastavo s stisnjeno pestjo in slovensko trobojnico z rdečo zvezdo.

Spet maske svinj

Med napisi na transparentih pa so je bilo mogoče prebrati pozive, kot so Oblast človeku, ne kapitalu, Konec lastne ekonomije in bančništva = konec Slovenije, Vladajoča elita = mafijska združba, Korupcija moja dežela, Slovenec leta: Erik Brecelj in podobno. Tudi tokrat so se med udeleženci pojavile maske svinj.

S Prešernovega trga, kjer so predstavniki organizatorjev shoda nagovorili udeležence, so se protestniki sprehodili do Trga republike, pred poslopje parlamenta. Tam so žvižgali in vzklikali že znana gesla Ne bomo plačali vaše krize, Vsi na ulice, Ulice so naše, Dol s korupcijo in podobno.

Za vlado čas do konca marca

Še pred shodom sta koordinator gibanja Kričač Peter Petrovčič in predstavnik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl pred poslopjem DZ v izjavi za medije pojasnila že opisane zahteve, povezane s shodom.

Vladi sta postavila tudi rok za uresničitev zahtev, in sicer 31. marec. Če jih ne bodo dočakali, pa napovedujeta, da bodo v skladu z manifestom vseslovenske ljudske vstaje decembra 2012 zahtevali odstop vlade in razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

"Četrtina na robu revščine"

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo se je Kričaču na tokratnem shodu po besedah Marka Funkla pridružilo, ker v Sloveniji skoraj vsak četrti živi na robu revščine, ker imamo več kot 130.000 brezposelnih in več kot 73 odstotkov mladih, ki delajo preko avtorskih in podjemnih pogodb, študentskega dela oz. samostojnih podjetnikov.

Slovenija je namreč ena od treh držav članic EU, ki nima načrta reševanja brezposelnosti med mladimi, kljub temu da vlada že eno leto govori o programu Jamstva za mlade, je dejal. Poudaril je, da so tudi razne obljube o predstavniku mladih na vladi "zelo za lase privlečene", ker se je že zdaj med mladinskimi organizacijami začel boj, kdo bo ta predstavnik.

Za očiščenje sodstva in zdravstva

V vstajniškem gibanju Kričač so poziv k udeležbi na shodu objavili na družabnem omrežju Facebook. Sporočilo je zajemalo tudi vrsto vstajniških zahtev, med drugim "očiščenje koruptivne mafije iz javnega zdravstva", ustanovitev transparentnih preiskav o Teš 6 in o bančni luknji, sprejem etičnega kodeksa za funkcionarje ter "očiščenje sodstva vseh skorumpiranih sodnikov".

Udeležbo je sicer do začetka shoda na omenjenem spletnem omrežju napovedalo nekaj več kot 450 ljudi, vendar ga je udeležilo manj, okoli 200, morda tudi zaradi deževnega vremena. Sta se pa shoda med drugim udeležila tudi mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik zunajparlamentarne stranke Trs Matjaž Hanžek. Shod, ki ga je varovalo nekaj policistov, nekateri tudi v civilni opravi, je minil mirno.

Komentarjev 10
  • dragec 21:11 17.januar 2014.

    Desni komunisti, izjasnite se, ali ste vedeli,da so izkopavanja zgodovinskih okostnjakov delo JJ in njegovih arhivskih strokovnjakov, prejšnjih delavcev in sodelavcev KOS a in delavcev JNA?????

  • Veteran 19:21 17.januar 2014.

    Fistravec in Hanžek sta se udeležila shoda, to bi pomenilo, da sta bila volkova med ovcami.

  • sivka 19:17 17.januar 2014.

    tako kot so poklicali Musomelija na zagovor je včeraj Kučan poklical Šoltesa na zagovor