Slovenija
5 ogledov

Janša: javnost pretirava

1/2
Žurnal24 main
Izjavi zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da je Hrvaška praktično prekinila odnose s Slovenijo, se po mnenju predsednika vlade Janeza Janše pripisuje prevelik pomen.


Bo le prišlo do srečanja? © BOBO

 

"Razumem, da se to dela v sosednji državi, ne razumem pa, zakaj se to dela tudi v Sloveniji, ker ni bilo rečeno nič takšnega, kar bi karkoli strateško spremenilo," je izjavil Janša. Na novinarsko vprašanje, ali se bo v kratkem sestal s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem, je Janša odgovoril, da je za vsak sestanek treba vedeti, o čem bo tekla beseda. "V tem primeru vemo, kaj je problem. Vemo tudi, da je rešitev, ki je bila prej dogovorjena, za Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo ustrezna," je menil premier.

Mesić opozarja na konec prijateljstva
Če bo Slovenija z vztrajanjem pri svojih stališčih onemogočila vstop Hrvaške v EU, bo za vselej konec slovensko-hrvaškega prijateljstva, je izjavil hrvaški predsednik Stipe Mesić. Mesić je dejal, da ima Hrvaška sicer dobre odnose s Slovenijo, da pa "bojevite izjave, kakšne podaja njihov (slovenski) zunanji minister, Sloveniji ne koristijo ". Dodal je, da morata korak naprej narediti obe diplomaciji in da je "treba prenehati razkazovati mišice in začeti reševati probleme razumsko in pametno". Pred petkovim srečanjem s slovenskim kolegom Danilom Türkom v Črnomlju je napovedal neuradne pogovore. "Če potekajo neformalni pogovori, potem je možno storiti korak več, kot je tega zmožna diplomacija," je povedal.

Rupel za čimprejšnje srečanje
Zunanji minister Dimitrij Rupel je zatrdil, da se želi s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem srečati čim prej, če bo možno, že čez nekaj dni. Na žalost predlogi v tej smeri doslej niso bili preveč uspešni, a ne gre izgubiti upanja, je dejal Rupel. Obenem je prepričan, da bodo problemi med Slovenijo in Hrvaško hitro urejeni, "če bo dobra volja na obeh straneh".

"Resnica je, da nisem izrekel nobene neresnice in tudi nobenega pretiravanja," pa je glede svoje nedavne izjave v Evropskem parlamentu, da je Hrvaška praktično prekinila odnose s Slovenijo, ki jo je hrvaški premier Ivo Sanader označil kot neresnico, dejal minister Rupel. Obenem je dejal, da so obtožbe na njegov račun na Hrvaškem morda zanimive in bralcem privlačne, a slonijo na "nekoliko slabotnih temeljih". S pretrganimi diplomatskimi stiki je mislil predvsem na to, da se je z Jandrokovićevo predhodnico, nekdanjo hrvaško zunanjo ministrico Kolindo Grabar Kitarović, v lanskem letu srečal le enkrat in še to le na neformalnem kosilu, kar je v primerjavi s srečanji, ki jih imajo zunanji ministri primerljivih držav, "neverjetno pičlo". Prav zaradi pomanjkanja stikov na ravni zunanjih ministrov se je po njegovem mnenju med državama nakopičilo več problemov, kot bi bilo potrebno.

Slovenija kot predsedujoča EU ne more povsem zanemariti svojih nacionalnih interesov, pa je glede očitkov Zagreba, da Slovenija svoje predsedovanje izkorišča za reševanje težav s Hrvaško, dejal Rupel.

Rupla povabili v Zagreb
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je v sredo zvečer v oddaji Otvoreno na HTV slovenskega kolega Dimitrija Rupla povabil na obisk v Zagreb. Dodal je, da je pripravljen tudi osebno priti v Ljubljano na pogovore, ker si Hrvaška ne želi sporov. V oddaji, ki je bila posvečena hrvaško-slovenskim odnosom, je Jandroković znova poudaril, da hrvaška zaščitna ekološko-ribolovna cona (ERC) v Jadranu ne prejudicira meje med Hrvaško in Slovenijo. Ponovil je, da je Zagreb pripravljen objaviti tudi posebno izjavo, v kateri bo potrdil, da ERC nima povezave z mejo na morju.

 

Zahteva po odstopu

Zares meni, da Rupel ne obvladuje položaja na ministrstvu, Lipa pa zahteva njegov odstop. Več preberite tukaj.

Hrvaška ustavlja samo sebe
Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin je v oddaji odgovoril, da uveljavitev ERC lahko pomeni, da bo Slovenija izgubila izhod na odprto morje. Kacin je sicer zavrnil komentar torkovih izjav ministra Rupla v Evropskem parlamentu glede odnosov s Hrvaško in dejal, da ga kot evropskega poslanca zanima zgolj, koliko je Hrvaška napredovala v pogajanjih. "Vse nas je presenetilo dejstvo, kako je Hrvaška upočasnila pogajanja, čeprav je bila opozorjena, da bo lahko ustavila samo sebe," je dejal.

Nemška poslanka v Evropskem parlamentu Doris Pack pa je izpostavila, da mora Hrvaško zanimati predvsem, katere izmed 27 držav so preprečile odprtje pogajalskega poglavja o ribištvu. Dodala je, da je to vprašanje zastavila ministru Ruplu, ki se je, po njenih besedah, odgovoru izognil.

Kot je nato dejal Jandroković , "zagotovo obstaja ovira določenemu delu pogajanj s strani Slovenije" . Spomnil je, da je Slovenija, še preden je Hrvaška uveljavila ERC, blokirala pogajanja o ribištvu. Dodal je, da je Hrvaška prav v sklopu omenjenega pogajalskega poglavja nameravala poskušati najti rešitev glede ERC, ki bi zadovoljila Hrvaško, Slovenijo in Italijo.

''Če koga, ima Slovenija rada Hrvaško''
Poslanec največje hrvaške opozicijske stranke Socialdemokratske stranke (SDP) Neven Mimica je ocenil, da so zaradi meddržavnih problemov prvič ogroženi dobrososedski odnosi. Opozoril je, da na provokacijo ni treba odgovarjati s provokacijami, ampak ustvarjati dialog po diplomatski poti, ker bosta Slovenija in Hrvaška čez nekaj let za isto mizo.

Oddaja se je končala v spravljivem tonu. Kacin je tako poudaril, da ima Slovenija rada Hrvaško. "Če obstaja kakšna država, ki jo ima Slovenija rada, je to Hrvaška. Vse, kar izgubi Hrvaška, bomo izgubili vsi," je dejal Kacin. Packova, ki velja za veliko prijateljico Hrvaške, pa je svetovala Zagrebu, naj se "malce umiri" , in dejala, da ni treba poveličevati problemov s Slovenijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.