Slovenija
29 ogledov

Janša je dokazal posledice, Krkovič in Črnkovič pa ne

Janša na sojenju v zadevi Patria Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo poslovneža in brigadirja, soobsojena z Janezom Janšo.

Nekdanji vojaški brigadir Anton Krkovič in poslovnež Ivan Črnkovič ostajata v zaporu. Ustavni sodniki so namreč zavrnili njuni zahtevi naj se jima začasno prekine prestajanje kazni. V zaporu na Dobu namreč trenutno prestajata zaporne kazni zaradi koruptivnosti pri državnem nakupu vojaških oklepnikov Patria leta 2007.

Potem, ko so ustavni sodniki pred dnevi na seji zahtevi zavrnili, so jima v ponedeljek svojo odločitev odposlali.

"Sklepa sta bila že vročena pooblaščencem pritožnikov. Kdaj bo sprejeta končna odločitev, ne morem napovedati," za zurnal24.si poudarjajo na ustavnem sodišču (US).

Čakajo jih še pritožbe

Predvidoma najkasneje do aprila bodo na US namreč odločili tudi o njunih ustavnih pritožbah, s katerima poskušata izpodbiti obsodbo, s katero jima je ljubljansko okrajno sodišče predlani naložilo 22 mesecev zaporne kazni.

Do tedaj naj bi odločili tudi o pritožbi nekdanjega predsednika vlade in šefa Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, ki je bil obsojen na dve leti zapora. Konec lanskega leta pa je US njegovi zahtevo, za razliko zdaj od Krkoviča in Črnkoviča, ugodilo in izdalo začasno odredbo, s katero so Janšo izpustili s prestajanja zaporne kazni, najmanj dokler US ne odloči o njegovi ustavni pritožbi.

Vsi trije so svojim ustavnim pritožbam priložili omenjene zahteve za izdajo začasne odredbe oziroma prošnje, da se jim začasno prekine prestajanje kazni, medtem, ko US odloča o njunih pritožbah.

Ni dokazanih "težko popravljivih posledic"

"Za odločitev o zadražanju izvrševanja pravnomočne obsodilne sodbe mora biti izkazana možnost nastanka težko popravljivih škodljivih posledic, ki presegajo posledice posega v osebno svobodo, ki po naravi stvari nastajajo že zaradi same pravnomočne obsodilne sodbe. Kot je bilo že navedeno, narava zatrjevane kršitve sama po sebi ni težko popravljiva škodljiva posledica, je pa element, ki lahko škodljive posledice lahko dela še posebej težko popravljive ali celo nepopravljive. Pritožnik težko popravljivih škodljivih posledic ne navaja. V naravi stvari je, da poseg v osebno svobodo povzroča škodljive posledice družini obsojenca, tudi njegovemu otroku," so ustavni sodniki zapisali v obrazložitvi svoje odločitve.

Pričakovala, da bodo odločili enako kot za Janšo

Čeprav oba za zdaj v zapor še nista prejela pošte s sodišča, sta se že odzvala. Oba sta nad zavrnitvijo US razočarana, Krkovič je bil namreč vseskozi prepričan, da bodo ustavni sodniki odločili enako kot so po obravnavi podobne prošnje Janeza Janše, ki so mu ugodili.

Ne skrivata, da sta pričakovala drugačno odločitev.. Še vedno pa sta prepričana, da imata dovolj močne argumente, dokaze, da so jima bile v sodnem procesu kršene pravice.

Komentarjev 7
  • wester62 19:51 24.februar 2015.

    ja to je vprašanje za milijon evrov in seveda za sodstvo. mislim ,da sami ne znajo na to odgovoriti. kako je lahko glavni lopov doma a njegove oprode pa v zaporu. bedna država,do grla v korupciji.

  • stanekos 17:45 24.februar 2015.

    A zakaj dva ostajata v zaporu, eden pa na prostosti, se sprašujete? Zato, ker slednji opravlja družbi koristno delo - ustvarja slikanice za bodoče dečke iz Brazilije.

  • Papaja Popi 16:09 24.februar 2015.

    Se pač ne imenujeta Kalimero ampak sta samo hlapca.