Slovenija
41047 ogledov

Janša obsojen! Tako kazen je dobil!

Janez Janša Profimedia
Sodni senat sodišča v Celju izrekel sodbo

Premier Janez Janša je bil zaradi spornega tvita o novinarkah televizije Slovenija Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek obsojen na tri mesece zaporne kazni. Kazen je pogojna, preskusna doba je eno leto. Sodba ni pravnomočna, Janša se nanjo lahko še pritoži, kar bi po vsej verjetnosti pomenilo, da bi zadeva zastarala. Tožba zastara maja letos.

Poniževalen tvit o novinarkah

Povod za tožbo je bila objava na družabnem omrežju Twitter, v kateri je Janša zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Janša je na prvem sojenju leta 2018 pojasnjeval, da z vsebono tvita ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, tožnici pa sta sta vztrajali, da je tvit poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Obe novinarki sta Janšo tožili tudi odškodninsko. Celjsko višje sodišče je tako maja 2020 potrdilo sodbo velenjskega okrajnega sodišča o odškodnini Eugeniji Carl v višini 6000 evrov in Janši naložilo tudi povrnitev stroškov pravdnega postopka.

Vrhovno sodišče je nato v ločenih postopkih zavrnilo Janševo zahtevo za revizijo postopka, v katerem je višje sodišče pritrdilo Carlovi, ugodilo pa njegovi zahtevi za revizijo v primeru Šetinc Paškove, ki ji je celjsko višje sodišče prav tako pritrdilo. Po sodbi vrhovnega sodišča je Šetinc Paškova vložila pritožbo na ustavno sodišče.

 
Komentarjev 29
 • Avatar jezeran
  jezeran 17:43 25.februar 2022.

  Samo pogojne kazni za njih, nas bi zaprli v temnico za 10 let. Prokleta go.azen od sodstva.

 • mina6 17:28 25.februar 2022.

  Resnica obsojena. Laž in zloba oproščena.

 • PaPajapopi 16:40 25.februar 2022.

  Prasec je prasec in za vedno ostane prasec.