Slovenija
14537 ogledov

''Janša je ugrabil državo, naša dolžnost pa je, da jo vrnemo državljanom''

Janez Janša Epa
Opozicija v ofenzivo: Besni so zaradi pisma, ki ga je v Bruselj poslal predsednik vlade Janez Janša, zgroženi zaradi nekaterih določil v zadnjem paketu zakonov PKP, ki je prišel na poslanske mize.

Početja predsednika vlade škodujejo ugledu Slovenije in to v času, ko imamo eno od najslabših epidemioloških slik v Evropi, ko smo ena izmed redkih držav, kjer otroci ne obiskujejo šol, so odločni v SD in dodajajo: Janez Janša je ugrabil državo, naša dolžnost pa je, da jo vrnemo državljanom in državljankam.“

„Pozivamo DeSUS, SMC in NSi, da se ogradijo od tega in rečejo ne Janši, ne le na deklarativni ravni. Naš namen je, da naredimo prvi korak k enotnosti slovenske politike kot odgovor na osebne frustracije enega samega voditelja v Republike Slovenije,“ poudarja Matjaž Nemec.

Luka Mesec je bil še bolj oster: „Janez Janša osramotil Slovenijo, kot je ni še noben slovenski predesednik vlade. Ne smemo in ne moremo pristati na to, da Janša nastopa v imenu nas vseh. Od tega se moramo ograditi.“

Zahtevo za sklic nujne seje odborov DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU o ravnanjih premierja Janeza Janše so v podpis poslali tudi koalicijskim strankam: „Delali bomo na tem, da se skupaj postavimo v bran Sloveniji.“

„Razlogov za padec te vlade je vsak dan več. Ta je eden od njih. Janez Janša je pokazal, kakšen v resnici je. Ta človek ne more voditi države med predsedovanjem EU, takega človeka je treba zamenjati,“ o predsedniku vlade pravi šef Levice.

Sklicali so tri nujne seje odborov

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je povedal, da so sklicali tri nujne seje odborov, na katerih bodo razpravljali o novem proti koronskem paketu ukrepov. Vladi očitajo, da PKP ne ščitijo gospodinjstev in da so ogrožene socialne skupine pustili na cedilu, kar po mnenju Kordiša ni sprejemljivo. "Še več, določba v PKP predvideva prisilno delo, kot da so si ljudje sami krivi, da ne morejo najti primerne službe," je dodal. Obsodil je tudi pozive, da se minimalna plača zamrzne. Problematične se mu zdijo tudi visoke kazni, ki jih je vlada predvidela za protestnike in tiste, ki k protestom pozivajo. 

Po Kordiševih besedah se je tako v PKP znašlo veliko členov, ki tja ne spadajo, med drugim tudi zamik akreditacije šolskih zavodov oziroma univerz, in sicer zato, ker "Jambrekova univerza ne izpolnjuje pogojev in bi morala s svojim delom zaključiti"

Poslanka LMŠ Jerca Korče pa je poudarila, da se je "treba pogovoriti o teh kukavičjih jajcih, o določbah, ki nimajo nobene zveze z epidemijo". Izpostavila je izenačitev poklicne in splošne mature in vprašala, kako lahko takšna določba sploh pride v državni zbor. 

Dejala je tudi, da vlada pozablja na mlade in na tiste z nestabilnimi zaposlitvami, kar je po njenem povsem napačno.

Epidemijo izgubljamo "na celi črti".

V SD dodajajo, da izgubljamo boj z epidemijo in to "na celi črti, izpostavljajo, da smo v vrhu po številu smrti. "Na žalost so številke, ki jih vsakodnevno spremljamo po medijih, katastrofalne. Ukrepi, ki so bili sprejeti v zadnjih mesecih kažejo, da je bila vlada povsem nepripravljena na drugi val. V teh zadnjih mesecih smo imeli veliko časa, da bi se pripravili. Tega se vlada zaveda in kaže se, da so vedno bolj živčni. Ukrepe sprejemajo od danes na jutri, ukrepe pripravljajo iz obupa, zdaj napovedujejo že PKP7," je dejal poslanec Soniboj Knežak.  

Po KPK6, ki ga bodo poslanci sprejemali prihodnji teden na izredni seji, bo po njegovem izplačana ena milijarda sredstev, v glavnem na račun iz pravic do javnih sredstev. "Drugega državljani od tega ne bodo imeli. Sindikati zdravstva so naslovili apel, da ne zmorejo več, da ni ustreznih sredstev, vlada jim odgovarja z žaljivimi zneski nagrajevanja," je dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 87
  • mina6 22:24 21.november 2020.

    TATOVI ZAHTEVAJO NAZAJ POKRADENO!!!

  • Naklonsky 09:12 21.november 2020.

    Levaki so lahko besni sam nase ... res so zabiti! In to zato, ker niso sposobni samostojnega razmišljanja, nimajo svojih idej obenem pa sploh ne vedo zakaj gre. Ko bi imeli vsaj delček pameti Mr. Beana ....

  • Pepe007 08:30 20.november 2020.

    Ti pa so za vice. Da bo opozicija vrnila državo državljanom? Kvečjemu jo bodo sebi. Težko je, ker so že mesece odstavljeni od glavnega korita.