Slovenija
4597 ogledov

Janša: Kar zadeva vsebino, je koalicijo možno sestaviti

Pahor, Janša Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov
Poslanec SAB: Verjetno bi glasoval za Janševo vlado.

"Kar zadeva vsebino, je možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo reševala tekoče težave," je sporočil predsednik SDS Janez Janša in potrdil, da se pogovori s strankami SMC, NSi in DeSUS, začeti pred slabim tednom dni, nadaljujejo. Stranke, ki se pogajajo s SDS, so morale pripraviti seznam prioritetnih projektov, ki jih želijo uresničiti v vladi Janeza Janše.

Janša: "Imamo podobne prioritete"

Janša ocenjuje, da seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. "Dokaz neke zrelosti je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete ali težave, ki so trenutno v Sloveniji, vidimo zelo podobno," ugotavlja Janša, ki meni da bi nova koalicija lahko "nadoknadila zamudo", ki je nastala v zadnjem letu in pol. 
Stranke se tako že pogovarjajo o finančnih učinkih projektov, ki bi jih nameravajo izvesti. "Vseh želja ne bo mogoče izpolniti, glavne prioritete pa so pri vseh potencialnih partnerjih podobne," pravi Janša.

Janša ne dvomi, da bi v parlamentu dobil mandat za sestavo nove vlade. "A nas to ne zanima. Nas to zanima samo, če je to kompozicija, ki bo lahko reševala probleme in vzdržala toliko časa, da ne bomo vsaki dve leti hodili na volitve," pravi. 

"Denarja ni za vse, osredotočiti se bo treba na prioritete"

Odbor SDS za finance zdaj preračunava finančne učinke vsega predlaganega. Janša ocenjuje, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni in se bo treba osredotočiti na prioritete ter delati na tem, da bo v prihodnosti več denarja, na podlagi katerega bodo zadostili tudi tistim predlogom, ki jih zagotovo v naslednjih dveh letih ne bo možno financirati. "Vmes je bilo veliko dela strokovnih timov na vseh straneh. Usklajevanje vsebin bo trajalo še nekaj časa. Tukaj so tudi nekatera vprašanja, ki jih še nismo odprli, bomo videli, kakšne možnosti za zapiranje se bodo ponudile v prihodnosti," je dejal Janša. Eno takih vprašanj je zagotovo ustavna odločba glede financiranja zasebnih šol. 

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je včeraj povedal, da je vseh deset poslancev SMC enotnih glede tega, da se pogajajo, od izplena pa je odvisna podpora koaliciji. Dodal je še, da bo Janša glede tega na koliko poslancev SMC lahko računa, obveščen pravočasno.  

Kako bodo delili ministrske položaje?

Janša vztraja pri tem, da bodo predsedniki strank v novi koaliciji prevzeli ministrska mesta. Predsednik NSi Matej Tonin naj bi si namreč prizadeval, da prevzame mesto predsednika parlamenta. "Občutek je drugačen, če si na ladji, ne glede na to, ali je vreme razburkano ali sončno, ali če to ladjo opazuješ iz pristanišča. Mi želimo, da vsi, ki se bodo lotili tega projekta, če bo do njega prišlo, prispevajo po svojih najboljših močeh k temu, da bo projekt uspešen in dokončan. Minister ne more biti vsak - poleg tega, da je strokovnjak in se spozna na določene stvari, mora imeti tudi neko politično težo. Predsedniki koalicijskih strank jo seveda imajo," pravi Janša.

Neuradno: SMC naj bi zapustil en poslanec, pridružila naj bi se ji dva poslanca SAB

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič medtem ocenjuje, da bo vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice "zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji".
"Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj," je poudaril Zorčič, ki naj bi mu ponudili ministrstvo za infrastrukturo. O vstopu v Janševo koalicijo bo prihodnji teden odločal svet SMC. Neuradno naj bi eden od poslancev SMC poslansko skupino takrat zapustil, dva poslanca SAB  pa naj bi razmišljala o prestopu v SMC.

Bandelli bi podprl Janševo vlado

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je s poslancema SAB Markom Bandellijem in Francem Kramarjem govoril o možnem sodelovanju v koaliciji. Oba poslanca sta zavrnila namige o prestopu, čeprav ugibanja glede Kramarja ne potihnejo.

Bandelli je za STA dejal, da bi bila SAB težko v Janševi koaliciji, bodo pa v primeru sestave Janševe vlade iz opozicije podpirali dobre projekte. Dejal je tudi, da bi verjetno glasoval za nastanek te vlade. V SAB, kjer je njena predsednica Alenka Bratušek skušala sestaviti projektno vlado bres SDS, so Bandellijevo izjavo pojasnili tako: "Za stranko SAB politike, ki pod vprašaj postavljajo javno zdravstvo, javno šolstvo, vrednote NOB in človekove pravice, niso sprejemljive. Drži pa dejstvo, da se v poslanski skupini o glasovanju o morebitni novi vladi pod vodstvom Janeza Janše še nismo pogovarjali."

Odločitev o koaliciji bo padla v drugem krogu

Po besedah Janše pri pogovorih za oblikovanje nove koalicije vse poteka tako, kot je običajno ob sestavljanju koalicije. Drugi krog pogovorov, torej o vsebini, je običajno najtežji in najbolj zahteven. "Ne nujno najbolj turbulenten, a tisti, ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo možno sestaviti," je poudaril Janša.
"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," pa jezačetku tedna glede nadaljevanja pogajanj v tretjem krogu dejal Janša.  

Glede možnosti, da bi bil predsednik vlade kdo drug, pa je Janša dejal, da je "pripravljen podpreti vsakogar, ki je na volitvah dobil več glasov" od njega. Janša je bil na volitvah v DZ sicer izvoljen z največ, 7020 glasovi.

Komentarjev 16
  • Bartolomej 21:38 13.februar 2020.

    Hvalabogu, da bo JAnša vodil vlado in RTV ne bo več režimska, ampak v službi resnice. NAročnino bo ukinil, RTV bo financiral kar Fidesz.

  • Tupamaros 14:17 13.februar 2020.

    Pomladna koalicija "Za Slovenijo" naj končno prekine 75 letno tiranijo diktature proletarijata.

  • Avatar olor
    olor 13:31 13.februar 2020.

    Janša spregovoril, kaže mu dobro. hahahahaha.... Sedaj ko je pa on v igri je pa vse dobro, pa še predsedoval bo prihodnje letu EU.