Slovenija
25838 ogledov

Janša: "Kdaj greste v Moskvo?!"

Janez Janša Flickr
Janša te priložnosti ni izpustil ...

Podporo interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon so danes v državnem zboru v razpravi poslanskih skupin poleg SDS napovedali tudi v NSi. V koalicijski poslanskih skupinah Gibanje Svoboda, SD in Levica pa so poudarili, da so očitki neutemeljeni, in napovedali podporo ministrici. SDS so med drugim očitali zlorabo instituta interpelacije.

Povod za interpelacijo proti zunanji ministrici, ki jo je SDS vložila 22. septembra, je sicer afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

Danes v parlamentu poteka interpelacija ministrice Tanje Fajon.

Predsednik SDS Janez Janša je koaliciji ob tem očital, da je bolj sporna vsebina depeše, ki je povezana s kandidaturo Nataše Pirc Musar za predsednico republike, kot pa dejstvo, da je Kajzer nepooblaščeno pošiljal interne dokumente.

Več o tem si lahko preberete v članku Vlada: Veleposlanik v ZDA mora zaradi izdaje podatkov Janši domov.

"Da bi bolje razumeli situacijo, v kateri se nahajamo, si predstavljajmo, da bi bilo obratno. Da bi druga vlada poslala veleposlaništvom in ostalim institucijam dokument, naj se začne zbirati podpise samo za Anžeta Logarja," je dejal Janša, ki je prepričan, da bi bil v tem primeru Trg republike poln protestnikov, v "rumenih medijih in na televiziji pa bi goreli od obsojanja".

Janša meni, da ob tem sploh ne gre za zunanjepolitično, temveč za notranjepolitično temo, saj da je zbiranje podpisov za kandidaturo del pasivne volivne pravice državljanov, ki bi morala biti pod enakimi pogoji avtomatsko zagotovljena vsem.

Če se je to zgodilo že prej, bi se morali odzvati že prej, je poudaril Janša, a tokrat so kršitev zaznali, zato so ukrepali. Na to so opozarjali tudi drugi zaposleni, ne le Kajzer, je dejal, a so bili utišani, nekateri naj bi celo izgubili službo, "ker so nelojalni".

Oglasil se je tudi predsednik republike Borut Pahor, je spomnil Janša in Fajonovi očital, da se z njim ni posvetovala.

Janševe očitke je Pahor na Twitterju zanikal: "PRS Pahor in PV dr. Golob sta se v izogib nesporazumom in zaradi nedvoumnosti postopka glede posvetovanja ministrice za zunanje zadeve in predsednika RS odločila, da se o sklepu vlade o odpoklicu veleposlanika ponovno glasuje na seji vlade, ki je bila 28.9.2022. Predsednik Republike Slovenije je ukaz o odpoklicu podpisal 29.9.2022."

"Ne sprenevedajte se, da so vsi dobili enako možnost"

Dejal je, da je zbiranje podpisov pri Pirc Musarjevi kljub "angažiranju obsežnega kapitala v ozadju potekalo prepočasi - nekdo jih je zbral v treh dneh, nekaterim pa ni šlo". Zato so "natuhtali, kako to pospešiti, zato so zlorabili to depešo". Po njegovih besedah so dokument o zbiranju podpisov pošiljali tudi v domove za starejše in podobne institucije, ne le na veleposlaništva. Zato naj ne bi šlo za zlorabo internih podatkov. Poleg tega je Janša član odbora za zunanjo politiko, je spomnil. Če tovrstnih dokumentov ne bi smel videti, potem smo v času izpred 30 let, je opozoril. 

"Ne sprenevedajte se, da so vsi dobili enako možnost, delno enako možnost jim je zagotovil šele gospod Kajzer." 

Lesjak bi moral po Janševem mnenju prejeti državno odlikovanje

Janši se krivičen zdi tudi očitek Boštjanu Lesjaku, ki ga je ministrstvo za zunanje zadeve kot odpravnika poslov poslalo v Kijev.

Lesjak je ostal v Kijevu, ko so vsi ostali veleposlaniki pobegnili, je poudaril Janša. Zastavo pa da je snel zato, ker ga je varnostna služba opozorila, da se pripravljajo teroristični napadi na določene točke. Po njegovi bi si Lesjak zaslužil državno odlikovanje, ne sramotenja v državnem zboru, "da je šel v Kijev kot prvi tuji diplomat, ki se je vrnil po agresiji". Fajonovo je prosil, naj se mu opraviči.

Spomnil je na njene takratne besede, da bi morali na pogovore tudi v Moskvo, zato jo je vprašal, kdaj se bo tja odpravila tudi sama.

Po drugi strani je pohvalil prizadevanja ministrice za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov. "Poti ministrice po bolj eksotičnih državah so koristne, ker ima vsaka država en glas, tako da je prav, da s tem nadaljujte," je dodal. Upa, da bomo protikandidatko Belorusijo premagali, "sicer se moramo vprašati po moči naše diplomacije".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • Idioti 08:30 12.november 2022.

    Naj bo proklet dan , ko se je ta Q rodil !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 14:30 11.november 2022.

    Janša: "Kdaj greste v Moskvo?!"......No iz izjave je popolnoma jasno , kdo začenja s žaljivimi izjavami in s sramotenjem. Zato nikar poslanci iz SDS ne pričakujte , da vas bo narod na poti v parlament obsuval z rožami. Ne ne ...prikaži več bo vas ampak vas bo zasluženo opsoval. Resno potrebujete zaščito ampak vsak na svoje stroške ne na moje.

  • Pierre 18:41 10.november 2022.

    Ivan, kdaj greš v penzijo???