Slovenija
917 ogledov

Janša: "Komunizem zlo 20. stoletja"

70. obletnica domobranstva v Sloveniji
1/6
Blaž Korenč
V vasi Rovte, blizu Logatca, je potekala sveta maša ob 20. obletnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva v Sloveniji in Rovtah. Glavni govorec je bil predsednik SDS Janez Janša.

Janez Janša je na slovesnosti dejal, da so državljansko vojno med 2. svetovno vojno povzročili komunisti. Kot dva velika zla 20. stoletja je označil komunizem in nacionalsocializem. Ob tem je zavrnil prepričanje nekaterih, da je "eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro". Janša je dodal, da nobeno zlo ni propadlo brez odpora in da je ta danes nujen.

Komunisti načrtno povzročili državljansko vojno

Opozoril je, da so slovenski komunisti šele po dveh letih dvojne kolaboracije postali Hitlerjevi nasprotniki ter da so načrtno povzročili državljanko vojno zato, da bi lahko prevzeli oblast, ki je sicer na svobodnih volitvah nikoli ne bi dobili.

"Tisti, ki so že pred okupacijo dve leti kolaborirali tako s Stalinom kot s Hitlerjem, nimajo nobene moralne pravice drugim očitati kolaboracijo," je dejal prvak SDS.

"S pobijanjem svojih dejanskih ali namišljenih političnih nasprotnikov so pričeli hkrati z okupatorjem. Povzročili so takšen teror, da se je marsikateremu domoljubnemu slovenskemu človeku okupator zazdel manjše zlo. Na tisoče Slovencev, ki so se na začetku pridružili partizanom, se je temu terorju uprlo in prestopilo na protikomunistično stran," meni Janša.

Kot pravi, je odpor kateremukoli zlu bil in je legitimen. "Spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v teh odporih, si zaslužijo dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko nekoč v prihodnosti trajna osnova narodne sprave Slovencev," meni.

"Domobranci branitelji nacizma"

Pred govorom ob počastitvi 70. obletnice domobranstva, so nekaj kilometrov stran ob partizanskem spomeniku zbrani člani več organizacij, ki odločno nasprotujejo poskusom rehabilitacije domobranstva.

Predstavniki stranke Solidarnost, Odbora za pravično in solidarno družbo, Koordinacijskega odbora kulture Slovenije in Demokratične stranke dela so pred slovesnostjo ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji opozorili, da domobranci niso bili branitelji domovine, pač pa nacizma. Zato so odločno proti poskusom rehabilitacije domobranstva.

Okoli 50 predstavnikov omenjenih strank oz. organizacij, vključno še s predstavniki Primorskih puntarjev, se je zbralo ob spomeniku NOB na Židovniku pri Logatcu, nedaleč stran od Rovt, kjer je potekala maša in slovesnost ob 70. obletnici domobranstva v Sloveniji.

Zgodovinar in predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec meni, da ni mogoče reči, da so bili domobranci zares branitelji naše domovine. "Domobranci so bili branitelji tretjega rajha in če bi nacizem zmagal, bi bilo konec slovenskega naroda," je opozoril.

Ob tem poudarja, da ni mogoče primerjati domobranskega gibanja s partizanskim. Opozoril je, da so slovenski partizani komaj en teden po kapitulaciji Italije priključili Primorsko k Sloveniji ter s tem postavili temelje naše države. "Primorci se s proslavljanjem domobrancev ne moremo strinjati, mislim pa, da se s tem ne moremo strinjati niti vsi pametni in pošteni Slovenci," je dejal. Tako se mu zdi, da je danes geslo Smrt fašizmu, svoboda narodu! še kako aktualno.

Hanžek: Slavljenje domobranske vojske kaznivo dejanje

Tudi predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek meni, da se domobrancev in partizanov ne more enačiti. Sicer pa se mu zdi zanimivo, da nemška kanclerka Angela Merkel hodi po koncentracijskih taboriščih, "pri nas slavimo tiste, ki so v ta taborišča pošiljali ljudi". Po njegovem mnenju je še posebej sramoto, "da to ni neka marginalna skupina, ampak jo podpira nekdanji predsednik vlade, tisti, ki je dobil tretjino glasov Slovenije".

Opozoril je tudi, da so se domobranci borili proti zaveznikom, ki so zmagali v vojni. "Borili so se za tistega, ki je rekel, da bo naredil to deželo nemško. Domobranci so pomagali pri holokavstu," je poudaril Hanžek. Zato meni, da je slavljenje domobranske vojske kaznivo dejanje.

Komentarjev 153
  • nevemše 19:00 26.avgust 2013.

    Tovarišem in tovarišicam, gospem in gospodom, ki pa so zaslužni za to da sem se sploh rodil, se izšolal, dobil poklic, ... da ne živim in »načeloma« ne doživljam grozot, ki so jih pretrpeli sami, res SRČNO ZAHVALJUJEM!

  • nevemše 19:00 26.avgust 2013.

    .. sej u bistvu se .... sam mal drgač ....Za zaključek pa še tole .... ko je gospodu neimenovanemu ventilator začel namesto rahlega vetriča metat nazaj vse sranje, ki ga je metal skozi okno, pa je naenkrat videl potrebo ...prikaži večo v tem, da je ponovno zbudil spomine na čas ko smo dejansko bili skorajda popolnoma enotni in brezbarvni ... ter poizkuša (resnično se poravičujem za naslednji stavek) naredit iz p..de kozouc!Moj predlog: Resnično hvala za zasluge v določenem obdobju ... sedaj pa je čas da uživate v ožjem krogu ... kjer koli že ... v javnosti in na odgovornih funkcijah pa prosim ne več ... je blo že zadost škode.

  • nevemše 18:59 26.avgust 2013.

    9. Pozabljamo na osnovne človeške vrednote in jih krojimo po svoji individualni volji brez pomisleka na sočloveka.10. Uživamo v obujanju spominov in podpiramo trplenje ludi z različnimi pogledi.11. ... pa se mi ne da več .... k bom ...prikaži več šou preveč offtopicIn ker sem tudi sam med napisanimi vrsticami .... Ne glede na vse kar se je zgodilo so tako ali drugače Domobranci izbrali napačno stran v času vojne glede na njen iztek, in to ne glede na njihovo prepričanje da delajo prav (razen če si italjan pa se umes premisliš, k vidš da ti gre za nohte pa boš tud ti orng po nosu dobu :D – matr ... to znajo naš politiki dobr :P). Tudi meni se zdi prav, da serjem čez balkon na sosedove rože, sosedu Francelnu pa se to nikakor ne zdi uredu. In ker je »številčnejši«mi bo tist teglc z drekom vred razbou na glavi. Kar se pa tiče dogajanja po »končanem sranju« .... ldje božji ..al kukr kol že ... vesel ste lahk, da je sam tolk cajta trajal, lahk bi se še do dons vlekl ...aja ... čak mal ..