Slovenija
1 ogledov

Janša: Kosovo 10. decembra ne bo samostojno

Se bo kosovsko vprašanje le razrešilo? Žurnal24 main
Slovenski premier Janez Janša se je v New Yorku ob robu 62. Generalne skupščine ZN sešel s srbskim predsednikom Borisom Tadićem in črnogorskim kolegom Željkom Šturanovićem.

Govorili so o bilateralnem sodelovanju in gospodarski menjavi, seveda pa tudi o Kosovu, ki je ključno vprašanje za stabilnost zahodnega Balkana.

V petek se bodo na sedežu ZN v sklopu novega kroga pogovorov o prihodnjem statusu Kosova začela prva neposredna pogajanja med predstavniki Beograda in Prištine, na katerih pa ne pričakujejo napredka, saj sta obe strani trdno vkopani na svojih bregovih. Kosovski Albanci so veseli izjav ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, da bo Kosovo neodvisno, Srbija pa še naprej računa na rusko podporo in veto na morebitni novi predlog resolucije VS ZN v tej smeri. Janša je sicer v pogovoru za slovenske medije dejal, da Slovenija nima nobenih iluzij, da bi bilo vprašanje Kosova rešeno pred prevzemom predsedovanja EU v prvi polovici 2008, in meni, da se bodo prav v tem času reševala ključna vprašanja.

Tadić slika pesimistično podobo
Po Janševih besedah srbski predsednik Tadić slika podobo o Kosovu precej pesimistično. Tadić sicer temu reče realistično. "Srbija ima slovensko podporo pri evropskih integracijskih procesih in jaz osebno menim, da vprašanje Kosova ni tisto, ki lahko Srbijo pri tem dolgoročno zaustavi," je dejal Janša. Vendar pa premier meni, da se lahko v prihodnjih mesecih položaj v Srbiji zaplete, kar srbske politike najbolj skrbi, čeprav Janša meni tudi, da ni možno pričakovati velikih zaostritev in ponavljanja napak iz preteklosti, še posebno glede na vpletenost mednarodne skupnosti.

Janša: Glede priznavanja Kosova ni še nič dokončnega
Janša meni, da glede morebitnega priznavanja Kosova ni še nič dokončno odločenega, ne glede na izrekanje jasnih stališč. Dejal je, da Kosovo 10. decembra ne bo samostojno, ampak bo takrat šele podano poročilo trojke (EU, ZDA, Rusija), morda tudi z nekaterimi predlogi. Janša sicer obžaluje, da predlogu Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova niso sledile konkretnejše odločitve, ker je bila tako zamujena priložnost in so se povečale napetosti v regiji.

Slovenija si bo po Janševih besedah prizadevala, da bo EU ostala enotna pri vprašanju Kosova, ki ga bo sodeč po stanju stvari v tem trenutku zagotovo podedovala od portugalskega predsedstva EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.