Slovenija
18 ogledov

Janša: "Lahko rečem le: dobro jutro!"

Janez Janša Reševalni pas/Twitter
Nekdanji predsednik vlade in šef SDS Janez Janša je prvič po začasnem umiku iz aktivnega političnega življenja danes stopil pred javnost in spremenil mnenje o aktualnih razmerah.

"Izjavam, da je stanje resnejše, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro!" je prvič po padcu svoje vlade na tiskovni konferenci dejal predsednik SDS Janez Janša.

Dejal je, da je nestabilnost, ki se je začela z virantovanjem januarja, začela odganjati investitorje. "Z nastopom nove vlade so se okrepili nekateri lobiji, še posebno prostorski."

Po njegovem mnenju je razlog za stanje v proračunu dejstvo, da se ne obvladujejo stroški države. Namesto da bi se zmanjšal javni sektor, so, kot pravi, napovedali, da se bo varčevalo pri materialnih stroških.

Eden od razlogov za zaskrbljenost so signali, da se "ne vidi celotnega gozda, le drevesa". Realna slika po njegovem mnenju kaže na nevzdržno razmerje med javnim sektorjem in gospodarstvom.

Pravi, da so nihanja pribitkov na obveznice nevarna. "Če se ustali več kot 7 odstotkov, je to meja, ki omogoča zahteve po vračilu glavnice."

"Nenavadno, da SDS kot opozicijska stranka sili vlado v ukrepe"

Po Janševih besedah je nekoliko nenavadno, da SDS kot opozicijska stranka sili vlado v ukrepe, ki bi morali biti prav njej najbolj v interesu, da se izkoplje iz trenutnega položaja.

V SDS bodo tako na sestanku političnega vrha predlagali, da se v DZ najprej glasuje o fiskalnem pravilu, pri čemer še naprej ne pristajajo na spreminjanje letnice uveljavitve pravila, in nato o spremembah glede referenduma. Ta vrstni red je zanje ključen.

Če bo DZ uspelo te spremembe izpeljati, potem bo to po Janševih besedah izjemno močan signal, ki lahko Sloveniji vrne velik del izgubljene verodostojnosti.

Temu pa je treba, tako Janša, dodati še zavezo vlade k takojšnjemu začetku izvajanju zakona o slabi banki in sprejetje klasifikacije državnih naložb, pri čemer zanj manjše spremembe niso problematične.

Odziv evropskih partnerjev in mednarodnih finančnih trgov bo po besedah prvaka SDS toliko bolj pozitiven, kolikor več bo narejeno, v prvih tednih nove vlade pa obžaluje predvsem, da je ta s signali o spremembi smeri reševanja krize omajala zaupanje v državo in zaostrila že tako resne razmere v državi.

Komentarjev 16
  • titty 20:52 25.april 2013.

    Ja, JJ so popustile tablete, pa apaurinček je pozabil vzeti.

  • izRODEk 20:24 25.april 2013.

    Zločinca za zapahe!NE janšizmu!

  • mrki 14:36 25.april 2013.

    a so tabletke popustle?