Slovenija
23 ogledov

Janša močno vodi

Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Anketa Mediane: Janša bi osvojil 31 odstotkov glasov. Virant v treh tednih padel z 20 na osem odstotkov podpore.


Stranka SDS Janeza Janše bi bila zmagovalka parlamentarnih volitev, če bi te potekale danes, je pokazala raziskava Mediane. Dobila bi 31-odstotno podporo, na drugem mestu bi bila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 18 odstotki glasov.

Močno zaostajata SD Boruta Pahorja in Državljanska lista Gregorja Viranta, ki sta izenačena: oba bi podprlo osem odstotkov volivcev.

V parlament pa bi se prebile še Nsi s sedmimi odstotki ter SLS in DeSUS, oba s po petimi odstotki podpore.

Pred vrati parlamenta bi ostali SNS in TRS (s tremi odstotki podpore), SMS - Zeleni, LDS, DSD in Zares pa bi vsak dobili po en odstotek podpore.

Kaznovali Viranta

Tudi ta anketa je pokazala, da se trend padanja podpore Virantovi listi nadaljuje. Z 20 odstotkov podpore pred tremi tedni je ta zdrsnila na osem odstotkov sedanje podpore. Anketa Mediane je pokazala, da so mu volivci močno zamerili afero z jemanjem nadomestila, medtem ko afere drugih kandidatov niso toliko vplivale na podporo.

Visoka pa je napoved volilne udeležbe, kar 65 odstotkov vprašanih je dejalo, da se bo volitev zagotovo udeležilo.

Kako so pridobivali in izgubljali

Na Žurnalu bomo kasneje zvečer objavili analizo podatkov vseh zadnjih javnomnenjskih raziskav po zadnjih soočenjih.

Poleg tega bomo na podlagi večine javnomnenjskih raziskav izračunalni časovno gibanje volilnih napovedi, iz katerega bo razvidno kdo, kdaj in koliko je pridobival oziroma izgubljal. Zvečer torej preverite, kateremu kandidatu so predvolilna soočenja koristila in kdo je na njih izgubil naklonjenost volivcev.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.